Hagyományos szlovén reggeli kenyérrel, vajjal, mézzel, teával és tejjel, valamint almával - ilyen finomságok kerültek az asztalra a felsőszölnöki és az apátistvánfalvi kéttannyelvű általános iskolákban. A szlovén méhészekkel együtt Metka Lajnšček főkonzul is részt vett az eseményen – számolt be róla a Szlovén Köztársaság Főkonzulátusa Facebook oldalán.

A méhészetnek komoly múltja van Szlovéniában, ezért is volt fontos hogy a kéttannyelvű iskola tanulói megismerkedjenek a méhészettel. "Ha védjük a méheket, akkor óvjuk a természetet is! Ha sok mézet fogyasztunk, akkor védjük a saját egészségünket!" - tartja a mondás, 2018 óta ünnepeljük a méhek világnapját május 20-án, amit szintén a szlovén méhészek kezdeményeztek.

A magyar nyelvben a méh szó jelentése maga az élet. Legyen szó akár az anyaméhről, akár a dolgos rovarról. Magyarországon már 1994 óta megemlékezünk a méhekről az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére.

Látható tehát, hogy a méhészet valóban az a dolog, ami összeköti a két nemzet kultúráját, és a képek tanúsága szerint a gyerekek is jól érezték magukat.

Fotó: Szlovén Köztársaság Főkonzulátusa Facebook-oldala