A hvg.hu beszámolója szerint Először Ungár Péter, az LMP elnöke beszélt egy interjúban arról, hogy az Action for Democracy által Márki-Zay Péter mozgalmának utalt 1,8 milliárdos támogatásról fogalmuk sem volt.

Ezzel a pénzzel valaki vagy elsétált, vagy a jó isten tudja, mire költötte, de eredményes kampány nem lett belőle. Dermesztő az amerikai pénz, és dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának

– mondta a politikus.

Ezt követően a 24.hu körkérdést intézett a választási szövetségbe tömörült pártoknak. Arról kérdezték őket, hogy egyetértenek-e Ungár értékkelésével, valamint, hogy tudtak-e az amerikai pénzről.

  • A DK azt válaszolta, hogy ők nem kaptak ilyen támogatást és arról is csak a sajtóból értesültek, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) külföldi adományokhoz jutott, erről a kampány során sem a mozgalomtól, sem Márki-Zay Pétertől nem kaptak tájékoztatást.
  • A Jobbik úgy válaszolt a kérdésekre, hogy nem válaszolt rájuk, legalábbis a portál által idézett reakciójukban arról beszélnek, hogy mivel nem minden részlet ismert a nyilvánosság előtt, ezért nem tudnak érdemben válaszolni. A pártot a választások idején vezető, ám azóta a Jobbikból kilépett Jakab Péter pedig azt állította a 24.hu-nak, hogy a pénzekről nem kapott tájékoztatást és azok létezéséről sem tudott.
  • Az „említett források nem a Momentumhoz, hanem Márki-Zay Péter mozgalmához érkeztek, nem voltak róla érdemi információink, a létükről mi is ugyanabból a podcastből értesültünk, mint a nyilvánosság” – írta a Momentum a kérdésekre.
  • A szocialisták sem tudtak semmiféle külföldi pénzről, mint írták: Az „MSZP nem követte nyomon, hogy Márki-Zay Péter és az MMM honnan gyűjt támogatást.”
  • Ugyanezt nyilatkozta a Párbeszéd is, hogy nem tudtak róla és hogy jelöltjeik nem kaptak belőle.

A portál szerint ugyanakkor a kampányban SMS-kampányok, Facebook-hirdetések, pártlogó nélküli óriásplakát-kampányok mehettek Márki-Zayék kasszájából, az fedezhette az ellenzéki kampányközpont bérlését, valamint a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó Datadathoz kapcsolódó költések forrásai is az MMM-hez befolyó támogatások lehettek.

Majd felteszik a kérdést, hogy

a több választási kampányt is látott ellenzéki politikusok közül mégis ki gondolhatta komolyan, hogy mindezt az MMM képes saját zsebből finanszírozni?

Ezt az értetlenséget osztja Márki-Zay Péter is, aki úgy nyilatkozott a portál kérdésére, hogy „kis esélyét látja annak, hogy az MMM kampányköltéseit a saját érdekükben naponta ellenőrző pártok előtt ez titok lett volna.”

A volt miniszterelnök-jelölt a HVG-nek is elmondta korábban, hogy nem ő döntött ezekben a kérdésekben, hiszen ő az országot járta és kampányolt, a napi döntéseket hatpárti felügyelet alatt hozták meg, a pártok szakemberei pedig árgus szemekkel figyelték, hogy semmiféle tiltott pártfinanszírozás ne legyen.

November 22-én, kedden 14 órától rendkívüli sajtótájékoztatón oldjuk fel a titkosításokat

– olvasható egy Márki-Zay Péter által létrehozott Facebook-eseménynél. A volt összellenzéki miniszterelnök-jelölt ígérete szerint részletesen ismerteti, mit is kértek a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól a támogatásokért cserébe.

Amint azt lapunk, a Frisshirek.hu is megírta korábban a nemzetbiztonsági bizottság úgy döntött, felkéri a titkosszolgálatokat, folytassanak átfogó vizsgálatot, tekintettel arra, hogy jogellenes külföldről magyar kampányt finanszírozni. Az eljárás lefolytatása jelenleg is zajlik.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap arról beszélt, a magyar baloldal talán még nagyobb összegű külföldi pénzből kampányolt, mint amit eddig bevallottak, jelezve, hogy a helyzet súlyosabb annál, mint azt eddig gondolni lehetett.

Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter oldala