Lehet-e kritizálni az egyházakat?

- ezzel a kérdésfelvetéssel írt hosszas elmélkedést a Facebook-oldalára Gyurcsány Ferenc. A bejegyzéséhez illusztrációul egy olyan képet választott, ahol Orbán Viktor egy szószéken tart beszédet.

A korábbi miniszterelnök szerint a legtöbb politikai tabu az egyházakat veszi körbe, miközben a kormány és holdudvara a politikai korrektség felszámolását hirdette meg. Gyurcsány Ferenc hosszas írásában szétválasztott a "láthatatlan egyházat" a látható egyháztól, azaz a szentek közösségét a gyarló emberek csoportjától - amely eszmefuttatásban a késő ókori Szent Ágostonra hivatkozott.

Miért nem nyilváníthat véleményt a laikus társadalom akár e világi, ősi intézményekről, amelyeket emberek irányítanak és vezetnek?

- tette fel a kérdését bejegyzésében a DK elnöke. Felvethetők-e ilyen kérdések akkor, amikor Orbán politikája éppen a tabukat szeretné ledönteni. Nyilvános beszédtéma lehet-e az, hogy az egyház egyenrangúnak tekinti-e a különféle embereket, vagy a főpapi jómód, esetleg a klérus egyes tagjainak menekülteket érintő "szenvtelen" kijelentései? - folytatta a politikus.

Rendben van-e, hogy egyes egyházi intézmények különböző, más intézményeknek nem járó kedvezményeket kapnak? Rendjén van-e, ha az egyházak gazdálkodására, vagy az általuk esetlegesen elkövetett bűnök vizsgálatára más szabályok vonatkoznak, mint a világi személyekre?

- folytatta a kérdések sorát a volt miniszterelnök, majd felvetette azt is, hogy "sokak szemében a legnagyobb keresztény egyházak" inkább az államhatalom eszközei, sem mint Isten hatalmáé. Majd a médiában fel-felmerülő papi abúzus-ügyeket gyakorta felmerülőnek nevezve rákérdezett arra is, hogy "istentelen igény" volna ezek világi kivizsgálását kérni?

Jézus nem bántani, hanem a gonosztól megszabadítani akarta az embert

- váltott hirtelen Gyurcsány Ferenc is prédikációba bejegyzésének végén, majd leszögezte, hogy a fenti felvetései csak kérdések, és nem állítások. Szabad-e azonban kérdezni, vagy ha ha a kormánypárti véleményvezérek szerint liberális véleménydiktatúra van a világban, lehet, hogy létezik itthon egy konzervatív, keresztény, orbáni véleménydiktatúra is?

A kiemelt kép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt