A frisshirek.hu is megírta, hogy harminchárom szervezet adott ki közös közleményt, amelyben azt írják, elfogadhatatlan, hogy a kormány a jelenlegi válsághelyzetben „nem bővíti, hanem tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is csekély eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja és magára hagyja saját állampolgárait”.

A jövő hét kedden tárgyalja a Parlament a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot. Még csütörtökön a Törvényalkotási bizottság nyújtott be hozzá módosító javaslatot.

A MÓDOSÍTÁS CÉLJA TOVÁBBRA IS AZ, HOGY AZ ÁLLAM MINDEN KORÁBBINÁL KEVESEBB FELELŐSSÉGET VÁLLALJON RÁSZORULÓ ÁLLAMPOLGÁRAIÉRT ÉS KIVONJA MAGÁT A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK BIZTOSÍTÁSÁNAK KÖTELEZETTSÉGE ALÓL.

Emellett az egészségügyi törvény módosítása is a szociális ellátások rendszerére hat ki: ez

A FEKVŐBETEG SZAKELLÁTÁS ÁPOLÁSI OSZTÁLYAIN FEKVŐ ELLÁTOTTAKAT A SZOCIÁLIS ÁGAZAT HATÁSKÖRÉBE UTALJA, AZ ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELÉT TÉRÍTÉSI DÍJFIZETÉSHEZ KÖTI, MELYET AZ ELLÁTOTT JÖVEDELEM ÉS VAGYONNYILATKOZAT ALAPJÁN FIZETNE.

A keddi tüntetés szervezői azt írták, hogy azért tiltakoznak, mert miközben a magyar társadalom még ki sem heverte a járvány okozta válságot, már itt a következő válság, és ekkor a magyar állam csökkenteni akarja a felelősségét a társadalmi és szociális problémák megelőzésében és kezelésében.

Kifogásolják azt is, hogy semmiféle társadalmi egyeztetés, konzultáció nem volt erről a kérdésről, és a kormány egy salátatörvénybe rejtve vitte volna át a parlamenten, és azt is, hogy kommunista örökségnek bélyegezték a szociális támogatást.

Valójában nem lehet tudni, hogy ennek a változtatásnak milyen konkrét következményei lesznek, de az mindenképp érdekes, hogy minderre egy küszöbön álló szociális válság idején kerül sor. Sőt, vélhetően kormányon belül is vannak viták, hiszen a múlt hét derült ki, hogy a Törvényalkotási Bizottság fideszes tagjai szinte az utolsó pillanatban tovább változtattak a törvénymódosítás szövegén, enyhítve az egyházak felelősségét - írta a 444.hu.

Miközben a Fidesz elfogadta a szociális törvény brutális módosítását, amely az állam szerepét leértékelné a bajbajutottak támogatásában, 30 szociális szakmai szervezet képviselői mutatták meg, mi a törvény következménye. Hullazsákban feküdtek ki a Parlament elé‼️
Háttérben az ország karácsonyfája - írta Jámbor András Facebook-bejegyzésében.

Nem kérünk a szociális törvény alkotmányellenes módosításából!

A kormánypárti országgyűlési képviselők megszavazták a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot.

A módosítás célja, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon rászoruló állampolgáraiért, és kivonja magát a szociális szolgáltatások biztosításának kötelezettsége alól. Eddig is érzékelhetőek voltak a kormány ez irányú lépései, a mostani módosítás erre csak ráerősít.

Novák Katalin köztársasági elnöknek 5 napja van aláírnia ezt a módosítást. A petíció aláírása után lehetőséged van levelet küldeni neki, hogy ne írja alá,

hiszen az alulírott szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezetek úgy gondolják, hogy a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek, és szembe mennek az európai joggal is.


Követeljük, hogy Novák Katalin ne írja alá a szociális törvény alkotmányellenes módosítását! - kérik a civil szervezetek. A petíciót itt tudja aláírni.

A püspöki kar elnöke üzent a megyéspüspöknek, aki kritizálta a szociális törvény módosítását

Az egyházak véleményét is figyelembe vette a kormány a szociális törvény módosításakor, mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Katolikus Rádióban.

„Nemcsak nekünk, katolikusoknak volt ez a véleményünk, ami végül is bekerült a törvénytervezetbe, hanem más keresztény felekezeteknek, gondolok itt a reformátusokra, evangélikusokra, azonos véleményt képviseltünk, együttesen képviseltük.”

Veres elmondta, az egyház csakis állami támogatással tudja segíteni azokat az időseket, akiket a rokonaik nem tudnak ellátni. „Hiszen más bevételi forrásunk nincsen.”

A püspöki kar elnöke, anélkül, hogy kimondta volna a nevét, üzent Székely János szombathelyi megyéspüspöknek is, aki november 4-i posztjában kritizálta a törvényt.

Mivel a püspöki konferencia már az előkészítés során véleményezhette a törvényt, „és sikerült is megállapodásra jutni”, Veres nem értette, hogy „az egyik püspökatya nyílt levelet fogalmazott meg akkor, amikor már a megegyezés megtörtént”.

„De sajnos úgy tűnik, hogy a kommunikációs hiányosságok még körünkben is fennállnak."

Fotó: Jámbor András Facebook