A Frisshirek.hu is beszámolt róla, hogy nem ez az első eset, hogy Orbán Viktor Nagy-Magyarország képpel bőszíti fel szomszédainkat. Románia mellett Horvátország és Németország ingerküszöbét is elérte a mostani húzás.

Elfogadhatatlannak és a jelen valóságával homlokegyenest ellentétben állónak tartja Románia Orbán Viktor gesztusát, vagyis hogy a miniszterelnök egy Nagy-Magyarország sziluettjével hímzett szurkolói sálat viselt, amikor vasárnap este búcsúmeccse után találkozott a 109-szeres magyar válogatott balszélsővel, Dzsudzsák Balázzsal – írta meg a Népszava a román Külügyminisztérium hétfő esti közleményét.

Az Index idézte a horvát miniszterelnököt is a témában:

Ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció.

De kommentálta a sál-gate-t egy német zöldpárti politikus is, Daniel Freund, amit a Mandiner szúrt ki:

Magyarország miniszterelnöke – Nagy-Magyarország térképével ellátott sálat visel. Milyen megnyugtató ez Magyarország szomszédai számára.

Az osztrák külügyminisztérium is reagált arra a Politiconak, szúrta ki a telex.hu. Az osztrákok azt mondták,

„Gyors pillantást vetettünk a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, amelyek megerősítették az előzetes gyanút, miszerint az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni.”

Hozzátették:

„Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat is.”
Berendelik a kijevi magyar nagykövetet tiltakozásul,

amiért Orbán Viktor nagy-magyarországos sálat viselt, közölte az ukrán külügyminisztérium. 


„A revizionista gondolatok népszerűsítése nem segíti az ukrán-magyar kapcsolatok fejlesztését, és nincs összhangban az európai politika alapelveivel”

- mondta az ukrán külügyi szóvivő.

Az ukrán kormány bocsánatkérést vár, és szeretné, ha Magyarország világossá tenné, hogy nincsenek területi igényei Ukrajnával szemben.

Orbán Viktor minderre azt írta egy újabb posztban:

„A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

Undorítónak nevezte Orbán nagy-magyarországos sálját a szlovák külügyminiszter

Undorító és visszataszító – kommentálta a Facebookon Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter Orbán Viktor nagy-magyarországos sálát.

A szlovák miniszter szerint a két ország kapcsolatában nincs helye az irredentizmusnak és a revizinonizmusnak.

„1939-ben láttuk, hova vezetnek az efféle érzelmek, és napjainkban is látjuk Ukrajnában az orosz agressziót"

– írta Facebook-oldalán Káčer, megemlítve dédnagymamáját, aki szerinte azt mondogatta neki, hogy

„Tudod Rastik, szlovák vagyok, de egyben büszke magyar is.”

A miniszter egy vélhetően erőteljes kifejezéssel azt írja, hogy „Hnus a humus.” Ezt a kifejezést a legtöbb fordítóprogram és a szlovákiai magyar sajtó is ″Undor(ító) és humusz”-nak értelmezi, de ennél feltehetően élesebb ez a megnyilvánulás, annál is inkább, mivel Káčer maga is azt írja, hogy „Lehet, hogy nem épp diplomatikus ez a kifejezés, de az is számít azért" (utóbbi szavakat ráadásul magyarul írta) - írja a hvg.hu.