Teresa Ribeiro, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője kijelentette, hogy szerinte több tényező együttesen is akadályozza, hogy lendületes és sokszínű legyen a magyar médiapiac és ezáltal betölhesse ellenőrző szerepét - írta meg a Media1. Ribeiro november 15-16 között egy delegációval járt Magyarországon. Az EBESZ küldöttsége számos média- és kormányzati szereplővel találkozott, köztük:

  • Csák János kulturális és innovációs miniszter,
  • Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium EU-ügyekért felelős államtitkár,
  • Bunford Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és politikai igazgató,
  • Rétvári Bence, a Belügyminisztérium helyettes államtitkár,
  • Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár,
  • Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnök,
  • Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Médiatanács elnöke,
  • Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató,
  • de találkoztak más újságírókkal és a civil világ képviselőivel is.

Az EBESZ médiaszabadság-képviselője elmondta, hogy a látogatás alkalmával az EBESZ mellett számos szervezet, az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Uniós magyar médiahelyzettel kapcsolatos kritikákat is szóba hozták. Többek között a médiumok közérdekű információkhoz való hozzáférésének nehézségét.

A kormányzati szereplők a megbeszéléseken a kritikákra azt válaszolták, hogy egy nemrég a parlament elé benyújtott törvénynek köszönhetően lerövidülhet az az idő, amely alatt meg kell majd válaszolni a közérdekű adatigényléseket.

De elhangzottak a látogatás alkalmával a közmédiával, a médiaszabályozó hatósággal, a frekvenciák odaítélésével és az egyenlőtlenül elosztott állami hirdetésekkel kapcsolatos aggályok is. De Ribeiro szóba hozta a Pegasus-botrányt is, hogy a kémszoftverrel újságírót is megfigyelt a magyar hatalom bírósági kontroll nélkül.

Rendszerszinten megfigyelhető, hogy egyes hangok nem kapnak egyenlő lehetőséget, hogy ugyanolyan feltételekkel jussanak el a közönséghez

- emelte ki az EBESZ médiaszabadság-képviselője a Media1 szerint. Azt reméli ugyanakkor, hogy Magyarország orvosolni fogja ezeket az torzulásokat, és a médiahatóság hajlandó lesz együttműködni az EBESZ-szel ez ügyben.

Teresa Ribeiro elmondta azt is, hogy a szervezet 57 tagállamában figyelik a médiapiac és a média szabadságának helyzetét, és erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az egyes országok a szabadság maradéktalan érvényesüléséért betartsák a kötelezettségvállalásokat.

Az EBESZ legutóbb a tavaszi országgyűlési választások tájékán is fogalmazott meg kritikát a magyar médiahelyzettel kapcsolatban, megállapítva azt, hogy a Fidesz számára lejtett a pálya.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com