Chaoyangban mintegy 3,5 millió ember él, több nagykövetség is itt működik számos üzleti érdekeltség mellett. A kerület valamennyi iskolája online oktatásra tért át a mai napon, miközben Haidian, Dongcseng és Hszicseng városrészek egyes iskolái is ilyen döntést hoztak.

Pekingben szombaton 621, vasárnap 962 új fertőzött személyt azonosított a kínai egészségügy a Reuters jelentése szerint.

Országszerte közel 27 ezer új covidos esetet detektáltak a vasárnapi nap folyamán. Az új esetszámok országos szinten az áprilisi csúcsok közelébe értek, a fő gócpontok a Henan tartománybeli Zsengzsou, a déli Guangzsou, illetve a délnyugati Csongking.

Pekingben szombaton egy, vasárnap két halálesetet jegyeztek fel, ami szintén aggodalomra adhat okot, mivel május vége óta nem volt hivatalos Covid-hátterű halálozás az országban.

Guangzsouban, a közel 19 millió lakosú déli metropoliszban, mely az egyik legelkeseredettebb harcot vívja a mostani Covid-hullámmal, öt napos lezárást rendeltek el a hatóságok a Bayrun negyedben. A város üzleti negyedében, Tianhében felfüggesztették a közös étkezéseket, bezárták az éjszakai klubokat és a színházakat.

A kínai politikai vezetés igen szigorú zéró-covid politikája elsősorban a sokmilliós metropoliszok lakóit sújtja, a gyakori lezárások emberek millióinak életét keserítik meg, miközben a kínai gazdaság is megsínyli ezeket az intézkedéseket.

A Kínai Kommunista Párt szócsöveként funkcionáló People’s Daily nevű napilap hétfői cikkében azt hangsúlyozta, idejében kell elfojtani a fertőzések terjedését. Kínában a közelmúltban némiképp lazítottak a rendkívül szigorú Covid-rendelkezéseken, az esetszámok ismételt megugrása érzékenyen érintheti a kínai társadalmat.

A kínai zéró-covid politika gyakorlatba való átültetését hűen szemlélteti az alábbi videó, amelynek első képkockáin Guangzsou város Haizhu negyede látható. Utcai erőszakba torkolltak a kínai kormányzat zéró-covid politikája miattai tiltakozások. A videó második része a Covid-tesztelést mutatja be Pekingben, ahol a pozítív tüneteket produkálókat egy szálloda kijelölt helyiségében különítik el.

Kép: Peking, 2022. november 14.
Koronavírus-vizsgálatra várnak az emberek egy utcai tesztállomáson Pekingben 2022. november 14-én. Peking és más kínai nagyvárosok rekordszámú koronavírus-megbetegedéseket jelentettek a nap folyamán, ami a helyi hatóságokat arra kényszeríti, hogy még több erőfeszítést tegyenek a járvány terjedésének megakadályozására és az emberek életére, valamint a gazdasági tevékenységre gyakorolt hatásának csökkentésére.
MTI/AP