Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki kassai csúcstalálkozóján - adta hírül az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

A program halasztása, lemondása fel sem merült

- szögezte le, utalva a visegrádi országok parlamenti elnökeinek szintén erre a hétre tervezett, de elhalasztott csúcstalálkozójára. Havasi szavaival ellentétben a múlt héten a cseh házelnök, Markéta Pekarová Adamová a Frisshírek.hu által is szemlézve a következőt nyilatkozta:

Mindig a magyarok azok, akik utolsóként csatlakoznak a szankciós csomaghoz, engedményeket követelnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat. Ráadásul képesek a háború kérdését Magyarországon felhasználni az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova, és fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik, hogy ez elfogadhatatlan

A lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki korábban azt nyilatkozta a tervezett találkozóról, hogy

Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Viktor pénteken a MÁÉRT ülésen azt mondta, a V4 ma is fontos, bár az orosz-ukrán háború következtében a "dinamikája megváltozott" - zárta beszámolóját az MTI.

A kiemelt kép forrása: MTI / Czeglédi Zsolt