Németh János, sokunk Németh János bácsija 1960 óta él Kőszegen. Festőművész, képzőművész tanár, a Kőszegi Polgári Kaszinó korábbi elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke megérdemelten vette át művészeti és közéleti tevékenységéért 2022. november 7-én a 2022. évi (november 6-ai) Királyi Városnapon Kőszegi Életműdíj kitüntetését.

"A lélek titkos beszéde a lélekkel - a szeretet."

Németh János bácsit aki ismeri, szereti. Igazi úriember, példakép, a tisztesség, a becsület, a kedvesség, a türelem megtestesítője, aki művein keresztül átadja Kőszeg városa iránti szeretetét és tiszteletét, akinek mindig van egy-egy kedves szava, szeretetteljes figyelme a vele beszélgetőhöz, kimagaslóan művelt, lokálpatrióta, kiváló ember, valóságos unikum!

1960-tól él Kőszegen, 1962 óta vezette a Kőszegi Képzőművész Kört, 1988-tól 2003-ig a Jurisich Miklós Gimnáziumban tanított. Megszámlálhatatlan kiállítása volt gyönyörű rajzaiból, az olaj, a pasztell, a toll, a rézkarc, az akvarell világában egyaránt otthon van. Fáradhatatlanul tanított, generációk nőttek fel a keze alatt.

Idén, március 14-én töltötte be 85. életévét.

1991 óta szívből és fáradhatatlanul rajzolja a Szőlő Jövésnek Könyv bejegyzéseit minden év április 24-én. "A kőszegi szőlőtermelés és borkészítés több évszázados történetének nevezetes dokumentuma", melyet 1740 óta vezetnek, 2015-ben bekerült a Vas Megyei Értéktárba, "a kőszegi "Szőlő Jövés" Ünnepe 2013-ban felkerült a Szellemi Kultúrális Örökség Nemzeti Jegyzékére." 2019-ben pedig a Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktárba. Németh János általi Szőlő Jövésnek Könyv bejegyzései hatalmas értéket képviselnek! Az adott év hajtásainak berajzolása, megörökítése az ünnepsorozat tradíciója, mely ünnep értékes közösségi kapcsolatokat ápol. Németh János festőművész pedig mindennek központi személye – számol be a művész munkásságáról a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár Facebook oldala.

Fotó: Facebook/ Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár