Ehsan Hajsafi, az iráni válogatott tapasztalt védőjátékosa a mai Anglia-Irán mérkőzést felvezető tegnapi sajtótájékoztatón indításként együttérzését fejezte ki az iráni kormányellenes tüntetések áldozatai hozzátartozóinak.

Tudniuk kell, hogy együtt érzünk velük, az egész csapat. Az otthoni körülmények nem jók – mondta Hajsafi.

Az iráni labdarúgó-válogatott már első mérkőzését megelőzően komoly nemzetközi figyelmet kapott Katarban. A közvélemény érdeklődéssel várta, vajon a labdarúgók élnek-e a lehetőséggel, hogy kiálljanak az iráni rezsim ellen tüntető honfitársaik százezrei mellett -  írja a France24.com.

A helyzet nem jó hazánkban, az emberek nem boldogok. Mi itt vagyunk Katarban, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene hangot adnunk törekvéseiknek, s hogy ne kellene tisztelnünk őket kiállásukért

– folytatta az iráni válogatott labdarúgó.

Mindenünkkel, amink van, népünknek tartozunk. Azért vagyunk itt, hogy keményen harcoljunk, hogy jól szerepeljünk a világbajnokságon. Gólokat kell lőnünk, melyeket Irán népének ajánlunk. Remélem, a helyzet hamarosan abba az irányba mozdul el hazánkban, amit az emberek is szeretnének, s így mindenki boldog lesz – zárta gondolatait Hajsafi.

A csapatkapitány szavait megelőzően találgatások folytak arról, vajon az iráni nemzeti tizenegy a tüntetőkkel szemben vasököllel fellépő teokratikus rezsimet, vagy Irán népét képviseli-e a katari világbajnokságon.

Iránban több mint két hónapja a társadalom széles rétegeit megmozgató rendszerellenes zavargások zajlanak, melyek elsődleges célja az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah, síita főpap lemondásának kikényszerítése. Hamenei elődjének, a néhai Ruhollah Khomeini ajatollahnak, az 1979-es iráni iszlámi forradalom atyjának szülőházát a múlt héten szülővárosában a tüntetők felgyújtották. Erről itt írtunk korábban.

A zavargások közvetlen kiváltó oka egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini tragikus halála volt, akit a nők számára kötelező iszlám fejkendő, a hijab nem megfelelő viselése miatt vettek őrizetbe Teheránban. Amini az őrizetben bántalmazása következtében kómába esett, majd szeptember 16-án elhunyt.

Az iráni tüntetők közül számosan az Iszlám Köztársaság megbuktatását szeretnék elérni. Az ország számos településére kiterjedő zavargások mostanáig több mint 400 halálos áldozatot követeltek, miközben a hatóságok ezreket tartóztattak le. 

A teheráni rezsimet rendkívül kellemetlenül érintheti a labdarúgó-válogatott kiállása a tüntetők mellett, ők ugyanis váltig azt hangoztatják, hogy a tüntetések mögött Irán megrögzött ellenségei, az Egyesült Államok és Izrael állnak.

Kép: Hajsafi az iráni bajnoki cím megszerzését ünnepli Sepahanban 2015-ben. Wikipedia