Katar, mint közel-keleti sportnagyhatalom

A 21. század beköszöntével Katar berobbant a nemzetközi sportéletbe. 2004-ben asztalitenisz csapat-világbajnokság, 2015-ben férfi kézilabda-világbajnokság helyszíne volt az ország.

Ami a labdarúgást illeti, a ma kezdődő világbajnokság sem előzmény nélküli.

2011-ben az emírség rendezte az Ázsia-bajnokságot, 2019-ben pedig a klubvilágbajnokság döntőjének adott otthont. Ezek mellett 2004 óta minden évben megrendezik a gyorsasági motoros világbajnokság Katari Nagydíját, s egy nemzetközi tenisztorna helyszíne is Katar évi rendszerességgel.

A legnépszerűbb sportág a labdarúgás, mind a sportot űzők, mind nézettség tekintetében. A legkedveltebb helyi klub, az Al Szadd 1989-ben és 2011-ben is Ázsia legjobbjának bizonyult a kontinens klubcsapatainak vetélkedése során. A csapat 2011-ben és 2019-ben a klubvilágbajnokságon is részt vett, ahol harmadik, illetve hatodik helyezést ért el. A csapat edzője 2019-től két éven át a spanyol világbajnok labdarúgó, a klub korábbi játékosa, Xavi Hernandez volt.

Ami a válogatottat illeti, a nemzeti csapat, az Annabi (gesztenyebarnák) 2019-ben Ázsia bajnoka lett, ezt megelőzően az Öböl-kupát három alkalommal (1992, 2004, 2014) hódította el. Az Ázsia-játékok labdarúgótornáját 2006-ban, a Nyugat-ázsiai labdarúgó bajnokságot pedig 2014-ben nyerték meg.

A katari 2022-es labdarúgó-világbajnokság épülő Lusail Stadionja

Világbajnokságon ugyanakkor még soha nem szerepeltek mostanáig.

Hazai mérkőzéseiket többnyire a halifa Nemzetközi Stadionban játsszák al-Raijánban.

A labdarúgás mellett népszerű sportágak a labdajátékok közül a kosárlabda, a kézilabda és a röplabda. Ezek mellett a teveversenyek, a lóversenyek, az atlétika, a krikett és az úszás is sok embert mozgat meg az öbölmenti országban.

A nők közül is egyre többen sportolnak, s a profi versenyzők között is megjelennek a gyengébbik nem képviselői. A labdajátékok, az atlétika mellett a golf és az evezés számítanak igazán népszerű sportoknak a katari hölgyek körében. A Katari Nők Sport Szövetsége szervezetének nagy álma megszerezni Katar első olimpiai aranyérmét.

Labdarúgó világbajnokság

Katar 2010. december 2-án nyerte el az idei labdarúgó világbajnokság megrendezésének jogát. Hat új stadiont húztak fel a nagyszabású sporteseményre, miközben egy már meglévő stadiont teljesen újjáépítettek, egyet pedig felújítottak. A hipermodern stadionok közül kiemelkedik az Al Bayt és a Lusail stadion, melyek a világbajnokság nyitómérkőzésének, illetve a döntőnek is helyszínei lesznek. Ezek 60, illetve 80 ezres befogadóképességű létesítmények. A hat másik stadion egyaránt 40 ezer fő befogadására alkalmas, valamennyi sportlétesítmény a katari főváros, Doha központjának közelében épült.

A stadionok építése 6,5 milliárd dollárba került Fatma al-Nuaimi, a világbajnokság szervezőbizottsága kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint. A világbajnokság megrendezésének teljes költsége ugyanakkor mintegy 200 milliárd dollárt kóstál.

A győztes katari pályázatot kitörő örömmel fogadták az Öböl-régió országai is, mivel ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország rendezhet labdarúgó-világbajnokságot.

A mostani világbajnokság rendhagyó lesz abban az értelemben is, hogy az év végén kerül megrendezésre. Mindezt Katar éghajlati adottságai indokolják: a nyári, a sportolók számára elviselhetetlen forróság miatt nem volt lehetséges a hagyományos június-júliusi lebonyolítás.

A katari rendezés árnyoldalai

Vádaskodások is belengték a katari rendezésről szóló nemzetközi labdarúgó szövetségi (FIFA) döntés utáni időszakot. 2014 májusában a katari labdarúgó szövetség egyik magas rangú tisztségviselőjét, Mohammed bin Hammamot azzal vádolták meg, hogy összesen 3 millió font vesztegetési pénzt fizetett számos FIFA-tagállam labdarúgó szövetsége magas rangú tisztségviselőinek annak érdekében, hogy a katari pályázatot támogassák a 2022-es világbajnokság helyszínéről döntő végső szavazás alatt. Az ezt követő hivatalos FIFA-vizsgálat eredménye azonban 2014 novemberében tisztázta Katart a vádak alól.

A stadionok építése során ázsiai vendégmunkásokat alkalmaztak, akik nemzetközi sajtóbeszámolók szerint mostoha körülmények között kényszerültek végezni munkájukat. A brit The Guardian írása szerint az elmúlt években mintegy 6500 vendégmunkás halt meg munkavégzés közben Katarban.

Az emírség ezzel kapcsolatban azt közölte, a halálesetek különböző okokra vezethetőek vissza, a munkások munkakörülményeiben pedig azóta javulás állt be a reformintézkedéseknek köszönhetően.

Számos bejelentés érkezett arról, hogy a munkavállalókat kizsákmányolták

Több mint egymillió szurkoló érkezhet a világeseményre a világ minden tájáról

Katarba mintegy 1,2 millió szurkolót várnak a november 20. és december 18. között megrendezendő tornára, amelyen 32 ország válogatottja vesz részt. A 22. labdarúgó világbajnokság idejére mintegy 70 ezresre bővült a katari szállodai szoba-kapacitás, ami nyilvánvalóan messze nem elégséges ennyi sportrajongó elhelyezésére.

Ezért a főváros, Doha kikötőjében horgonyzó luxushajók fedélzetén is számos szurkolót kívánnak elszállásolni a rendezők. Ezek mellett beduin típusú sátortáborokat állítanak fel Katar-szerte, illetve a szomszédos országok is besegítenek a futballrajongók elhelyezésébe.

A szurkolók mostanáig több mint 90 ezer szobát, sátrat, apartmant, villát és portakabint foglaltak le a világbajnokság csúcsmeccseinek időpontjaira a szervezőbizottság közlése szerint. Mintegy 25 ezer szoba ugyanakkor még kiadatlan. A legnagyobb szurkolói invázió november 24-28. között várható, a külföldi szurkolók többsége hét éjszakát fog Katarban tölteni a szervező bizottság képviselője, Omar Al-Jaber tájákoztatása szerint – az as.com beszámolója alapján.

A végső győzelemre a brazil válogatottat tartják a legesélyesebbnek, utánuk, nem sokkal elmaradva Argentína következik a sorban. Az európai csapatok közül a címvédő Franciaország, továbbá Spanyolország, Anglia, Németország és Hollandia táplálhat még reményeket a világbajnoki trófea elhódítására.

Úgy tűnik, minden készen áll a rajtra, kezdődjék a torna!