Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, minden nap közzéteszi a Független Benzinkutak Szövetsége, hol küzdenek üzemanyaghiánnyal a kisbenzinkutak.

A hvg.hu beszámolója szerint

szombaton még csak 28 település volt a listán, vasárnap este azonban már több mint 100.

A Telex szúrta ki, hogy bajba kerülhet Orbán Viktor miniszterelnök, ha a jövő héttől Felcsúton szeretne tankolni. A falu egyetlen benzinkútján is üzemanyaghiány léphet fel, miután a Mol hétfőtől nem szállít benzint és dízelt a kisebb kutaknak.

Mint megírtuk, országszerte összesen 194 töltőállomást érint az átmeneti, ám határozatlan idejű korlátozás. A Mol azzal indokolta a döntést, hogy megnövekedett a kereslet a benzin iránt, és vissza kell pótolni a stratégiai készleteket. Jelenleg ráadásul alacsonyabb nyomáson érkezik a kőolaj a Barátság vezetéken, és még karbantartási munkát is kell végezni a Dunai Finomítóban.

Az ATV Híradónak megszólaló szakértő szerint több kisebb kút már keddre vagy szerdára kifogyhat az üzemanyagból.

Amint arról már beszámoltunk, a Független Benzinkutak Szövetsége pénteken levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Hernádi Zsolt Mol-vezérnek is, amelyben megdöbbentőnek nevezték az olajvállalat döntését, és felülvizsgálatot kértek.

Nem fogadható el, hogy egy nyilvánvalóan stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg többszáz partnere (még ha kényszerből is) ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva. Nem a kényszerű partnerek megélhetése a tét, hanem az ország ellátása. Nem a nagyvárosok számtalan benzinkútjának ellátása a tét, hanem a vidéki lakosság, a gazdálkodók ellátása

– fogalmaztak a levélben.

A Mol azt állította, hogy a szállítások felfüggesztése csupán az összes magyarországi benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti. Az FBSZ szerint ugyanakkor az intézkedés 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozást érint, és mintegy 400 benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak 20 százalékát hozza kilátástalan helyzetbe.

Illusztrációs fotó: Pixabay