A Telex beszámolójában arra emlékeztetett, hogy a korábbi elnököt az Egyesült Államok szövetségi törvényhozásának otthont adó Capitolium 2021. január 6-i ostroma után tiltották le a közösségi oldalról.

A Twitter új tulajdonosa korábban már többször is beszélt arról, hogy hibának tartja Trump kitiltását a platformról, három és fél héttel azután pedig, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi oldalt, Musk vissza is állította a korábbi elnök fiókját.

A fiókját ugyan visszakapta Trump, aki – mint megírtuk – kedden jelentette be, hogy ismét elindul az elnökségért, viszont

ideiglenesen elveszítette az összes követőjét (közel 90 milliót).

A fiók visszaállítását követő órákban néhány százezer és 5 millió között ingadozott Trump követőinek száma. Az exelnök valószínűleg vissza fogja kapni a követőit. Egy, a Washington Postnak nyilatkozó korábbi Twitter-dolgozó szerint akár egy teljes napba is telhet, mire visszaállítanak egy felfüggesztett fiókot eredeti állapotába.

Mielőtt visszaállította volna a fiókot,

a SpaceX és a Tesla vezére szavazásra bocsátotta a kérdést saját fiókján.

A szavazásra buzdító posztot péntek este rakta ki Musk, és 24 órát adott a Twitter-felhasználóknak a voksolásra.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a kérdésben Orbán Viktor is állást foglalt, szombat délután azzal az üzenettel retweetelte Musk posztját, hogy „találjátok ki, mire szavazok”. A miniszterelnök egy kacsintós szmájlit is mellékelt a bejegyzéshez.

Guess my vote ???? https://t.co/6cpqbI9BD4

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) November 19, 2022

A szavazásban végül a szombat esti határidőig több mint 15 millióan vettek részt, és az Igenek nyertek a voksok 51,8 százalékával. Trump fiókjának visszaállítását a szavazók 48,2 százaléka ellenezte. Musk néhány perccel a szavazás lezárulta után azt írta,

Az emberek kinyilvánították véleményüket. Trump vissza lesz állítva. Vox Populi, Vox Dei.

The people have spoken.

Trump will be reinstated.

Vox Populi, Vox Dei. https://t.co/jmkhFuyfkv

— Elon Musk (@elonmusk) November 20, 2022

Amint azt a Telex beszámolójában megjegyezte, a „Vox Populi, Vox Dei” egy régi latin mondás, jelentése: A nép hangja, az Isten hangja.

Fotó: Elon Musk milliárdos üzletember. MTI/AP/Invision/Evan Agostini