Az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit az MTI beszámolója szerint azt hangsúlyozta: Magyarország intenzív tárgyalási folyamatban, mélyreható munkában van az Európai Bizottsággal, konstruktív és szakmai párbeszéd zajlik Brüsszel és Budapest között.

Kiemelte, a magyar országgyűlés szeptember óta a megegyezésen dolgozik és további tervek vannak az asztalán.

Magyarország szombaton hivatalos levélben tájékoztatja a brüsszeli testületet az elvégzett munkáról

– tájékoztatott az igazságügyi miniszter.

A Magyarországgal szemben indított jogállamisági kondicionalitási eljárással kapcsolatban azt mondta, a folyamat „próbaper” jellegét öltheti, hiszen – szavai szerint – példája lehet az előremutató párbeszédnek, szimbóluma az egységnek és megerősítése a szolidaritásnak.

Figyelmeztetett: az eljárás ugyanakkor könnyen túszává válhat a különböző politikai napirendeknek. Ezt – mint mondta – meg kell előzni, ugyanis alá tudja ásni az Európai Unió egységét egy olyan időszakban, amikor Európa soha nem látott kihívásokkal áll szemben.

Kijelentette: Magyarország a tárgyalási folyamatot a „bizalomépítés teszteljárásának –tekinti, ugyanis felelősséget vállalva, emberi és pénzügyi erőforrást nem sajnálva jár el.

Magyarország elvárja, hogy partnerei szintén felelős európai hozzáállást tanúsítsanak azért, hogy végre azokkal a feladatokkal lehessen foglalkozni, amelyek igazán fontosak

– húzta alá.

Hangsúlyozta: Magyarország minden olyan vállalást és javaslatot megfontolt, amelyek hozzá tudnak járulni az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságához.

A magyar intézkedések modellértékűek Európában, példaként szolgálhatnak más tagállamok számára - tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság 3000 milliárd forintnyi összeget vonna el Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt. A magyar kormány tizenhét vállalást tett az Európai Unió felé, hogy meginduljon a beragadt források folyósítása. Navracsics Tibor, a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter nemrég arról beszélt, hogy ezek teljesítésével időarányosan jól állunk.

Archív fotó: Varga Judit igazságügyi miniszter felszólal az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla Napjáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 9-én. MTI/Máthé Zoltán