Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu tegnap már beszámolt, a Mol nem szállít üzemanyagot jövő héttől a kis benzinkutaknak. A társaság ma közleményben jelezte, hogy átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel.

Megdöbbenéssel fogadtuk tegnapi körlevelüket, ami szerint a MOL megszünteti többszáz kisbenzinkút ellátását. Ismerjük a hatósági ár hatásait, hiszen fő elszenvedői vagyunk, és nyilván mi is azt szeretnénk, ha eltörlésre kerülne. Addig azonban, amíg hatályban van, ezzel kell élnünk, nekünk is, de a MOL-nak is.

– kezdődik a levél, amelyet a Független Benzinkutak Szövetségének elnöksége küldött Hernádi Zsolt,a MOL vezérigazgatója és Orbán Viktor miniszterelnök számára.

Hozzátették:

Nem fogadható el, hogy egy nyilvánvalóan stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg többszáz partnere (még ha kényszerből is) ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva. Nem a kényszerű partnerek megélhetése a tét, hanem az ország ellátása. Nem a nagyvárosok számtalan benzinkútjának ellátása a tét, hanem a vidéki lakosság, a gazdálkodók ellátása.
Szeretnénk emlékeztetni, hogy az Önök nevében megszólaló Ratatics úr több ízben is kifejtette nyilvánosan, és zárt tárgyalásokon is, hogy a MOL képes a magyar igények szerinti mennyiség biztosítására, gondot csak a logisztika okoz. Ezt a gondot a most kisemmizett partnereik megoldották, kérjük, most önök is oldják meg, amit vállaltak, mert ez a vállalás volt az ársapka szabályozás bevezethetőségének egyik alappillére. Ne hátráljanak ki ebből!

– írják a levélben.

Kérjük, azonnal bírálja felül ezt a teljes mértékben elfogadhatatlan intézkedést, hiszen Önök felelősek az ellátásért, az Önök felelőssége a karbantartás időben történő elvégzése is, a stratégiai készletek visszatöltése is, és ebből következően az Önök felelőssége az is, amibe a vidéki lakosságot és vállalkozásokat kényszerítik, ha nem teljesítik, amit vállaltak. Tudjuk, hogy az Önök álláspontja szerint csak szerződéskötési kötelezettségük van velünk szemben, ellátási kötelezettségüket tagadják, azonban szeretnénk emlékeztetni, hogy a szerződés fogalma mást jelent, mint ahogy ahhoz sem férhet kétség, milyen szándék vezette a jogalkotókat

– szögezte le a Független Benzinkutak Szövetségének elnöksége.

Illusztrációs fotó: Pixabay