A Kreml-szóvivőt arról kérdezték, befolyásolja-e a hadművelet további alakulását, hogy a masszív rakétacsapások következtében emberek milliói maradtak áram nélkül Ukrajnában, miközben a hőmérséklet további csökkenése várható a közeljövőben. Peszkov azt válaszolta:

a különleges katonai művelet folytatódik, nem függ az időjárás alakulásától.

Véleménye szerint a kijevi hatóságok nem hajlandóak tárgyalni Moszkvával. Amennyiben mégis, úgy ragaszkodnának a nyilvános tárgyalásokhoz, ami Oroszország szerint elképzelhetetlen a jelenlegi helyzetben.

Miután tovább faggatták arról, miért kell ukrán polgári személyek millióinak áram és fűtés nélkül élniük, Peszkov az ukrán fél a problémák megoldására irányuló hajlandóságának hiányát hozta fel magyarázatként. Kijev nem akar tárgyalni, ezért őket terheli a felelősség az elnöki szóvivő szerint – írja a CNN.

Mint tudjuk Volodimir Zeleszkij ukrán államfő október elején írta alá az elnöki rendeletet, mely kizárja a tárgyalások lehetőségét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Minderre a négy megszállt ukrajnai régió oroszországi annexióját követően került sor.

Kép: ASPI strategist