Holland bíróság: orosz gyártmányú rakétával lőtték le a maláj utasszállítót

A kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló területen található Pervomajszk település mellől, orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rendszer rakétájával lőtték le nyolc évvel ezelőtt a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét - közölte ítéletében a holland bíróság csütörtökön.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér közelében, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, a vádlottak távollétében tartott ítélethirdetésen Hendrik Steenhuis elnöklő bíró hangsúlyozta: 2014 májusától Oroszország teljes ellenőrzést gyakorolt az ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" (DNR) felett, ahonnan azt a rakétát kilőtték, amely a repülőgép fedélzetén tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár -, valamint a legénység halálát okozta.

Életfogytiglani börtönbüntetés három elkövetővel szemben 

A holland bíróság csütörtökön távollétükben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát 298 ember meggyilkolásáért, akik akkor vesztették életüket, amikor az elkövetők orosz gyártmányú rakétával lelőtték a Malaysia Airlines MH17-es járatát Kelet-Ukrajna felett.

A négy vádlott - az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko - nem volt jelen sem a tárgyalásokon, sem az ítélethirdetésen. Oleg Pulatovot a hágai kerületi bíróság bizonyíték hiányában felmentette.

Az ukrán külügyminiszter Oroszországnak szóló jelzésnek nevezte az ítéleteket

Az ukrán külügyminiszter üdvözölte a 2014-ben lelőtt malajziai utasszállító repülőgép ügyében csütörtökön Hágában meghozott első bírósági ítéleteket.

"Ezek az ítéletek az Oroszországi Föderációnak szóló jelzések: egyetlen hazugság sem segít elkerülni az igazságszolgáltatást. Az orosz bűnözők teljes parancsnoki láncát felelősségre kell vonni"  - hangoztatta Dmitro Kuleba a Twitteren.

A bírósági ítélet Ukrajna, Hollandia, Belgium, Ausztrália, Malajzia közös munkájának eredménye - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A tárca nehezményezte, hogy nem vették figyelembe a védelem érvelését, miszerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az MH17-es járatot orosz eredetű Buk rakéta semmisítette meg. Figyelmen kívül hagyták az orosz védelmi minisztérium titkosítás alól feloldott dokumentumait is, amelyek értelmében Ukrajnának olyan rakétája volt, amelynek sorozatszáma megegyezett azzal, amelyet a helyszínen talált roncsokon azonosítottak.

Az orosz kifogások közé tartozik, hogy a bíróság Moszkva szerint nem kívánta részletesen kivizsgálni, honnan indították a rakétát, és "egyszerűen figyelmen kívül hagyták" azokat a tényeket, amelyek arra utaltak, hogy a kilövést ukrán katonák hajthatták végre Kijev által ellenőrzött területről.

A minisztérium rámutatott: Ukrajna maga is megtagadta, hogy rendelkezésre bocsássa a saját radarjainak adatait és a földi repülésellenőrző szolgálatok beszélgetéseit rögzítő felvételeket, az aznap dolgozó ukrán irányítók pedig "nyomtalanul eltűntek". Emellett a tárca szerint tisztázhattak volna sok dolgot az incidens napján készült amerikai műholdfelvételek is, ám Washington elutasította a bíróknak azt kérését, hogy ezeket hozzák nyilvánosságra, vagy hogy legalább különleges feltételek mellett tegyék hozzáférhetővé őket.

A hágai bíróság csütörtökön in absentia életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt két orosz állampolgárt és egy Moszkva-barát ukrajnai szakadárt csaknem háromszáz ember halálának okozásáért az ügyben. A negyedik, orosz állampolgárságú vádlottat bizonyíték hiányában felmentették. A helyszíni orosz médiajelentések hangsúlyozták, hogy Oroszország közvetlen felelősségét a testület az első fokú ítéletében nem állapította meg.

Oroszország a történteknek a nyomozás és a holland bíróság által bizonyítottként elfogadott interpretációjával szemben mindvégig Ukrajnát vádolta a maláj gép lelövésével, azt állítva, hogy az utasszállítót megsemmisítő rakéta az ukrán hadsereg Lviv megyei Sztrijben állomásozó, 223. légvédelmi rakétaezredének fegyverzetéhez tartozott. A Buk szovjet légvédelmi rendszer 1986-ban gyártott rakétájának fedélzeti számát (886847349) a helyszínen talált roncsok, a hajtómű (8 86 90 32) és a fúvókablokk (8 30 113) adatai alapján állapították meg.