Az előző elnök Mar-a-Lago nevű floridai rezidenciáján, egy héttel az amerikai félidős választásokat követően tette meg bejelentését. A Republikánus Pártnak nem sikerült olyan átütő sikert elérnie a választások során, mint amilyenben reménykedtek. Bár a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház nagy valószínűség szerint republikánus többségű lesz a következő két év során, a felsőház, a Szenátus továbbra is demokrata ellenőrzés alatt marad.

Több száz támogatója előtt tartott mintegy egy órás beszéde során Trump azt ígérte, újbóli megválasztás esetén ismét naggyá teszi Amerikát.

Két éve nagy nemzet voltunk, s hamarosan ismét azok leszünk

– jelentette ki. Bűnözés által nyomorgatott nagyvárosokról beszélt, melyeket a „vér pöcegödreinek” nevezett, a migránsokat téve ezért felelőssé. „Mérgeznek minket” – mondta a vezető republikánus politikus.

Halálbüntetést fog szorgalmazni a drogdílerekre, és újra visszaveszi a hadseregbe azokat, akiket azért bocsájtottak el, mert nem voltak hajlandóak a Covid elleni vakcinával beoltatni magukat

- a Reuters híradása szerint.

A Republikánus Párt elnökjelölti státuszáért folyó versenybe várhatóan Ron DeSantis floridai kormányzó, valamint Trump korább alelnöke, Mike Pence is beszáll a későbbieben mások mellett. Trump legnagyobb riválisa a versengés során DeSantis lehet, aki könnyedén nyerte a floridai kormányzóválasztást, újra elnyerve ezáltal a délkeleti szövetségi állam kormányzói pozícióját.

Trump aktív szerepet játszott a félidős választások során, az általa támogatott republikánus jelöltek az ő korábbi állításait hangoztatták, mely szerint a 2020-as elnökválasztás során Joe Biden széleskörű csalással szerezte meg elnöki mandátumát.

Számos általa támogatott jelölt bukott el azonban kulcsállamokban a félidős választásokon, melynek hatására egyes prominens republikánus politikusok nyíltan Trumpot kezdték el hibáztatni. Érveik szerint gyenge jelöltek mögé állt, szertefoszlatva ezáltal a párt reményeit a szenátusi többség megszerzésére.