2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Újabb szakaszokkal bővül a miskolci kerékpárút-hálózat

Tajthy Ákos, 2022. november 15. - 18:13
Újabb szakaszokkal bővül a miskolci kerékpárút-hálózat
Kedden a Miskolcot és Felsőzsolcát összekötő szakaszt adták át a kivitelezőnek.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mintegy háromszázmillió forintos uniós forrásból bővülhet tovább Miskolc kerékpárút-hálózata – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet kedden reggel tartottak meg a Keleti-kapuban, az egyik nagyáruház parkolójában. Azért itt – mondta el lapunknak a városháza pályázati főosztályának vezetője – mert a Felsőzsolca és Miskolc közötti út éppen ide fog „befutni”.

A szakasz 1,3 kilométer hosszú lesz, és a 3-as főút mellett, a József Attila utca jelenleg kihasználatlan járdáját is felhasználja egy szakaszon, ezt kibővítik, így osztott pályán haladhatnak majd itt a gyalogosok és a biciklisek.

Az M30-as autópálya felhajtója után aztán jobbra, Felsőzsolca felé kanyarodik az út, és árvízvédelmi területen halad majd tovább egészen egy, az autópálya alatt már korábban elkészült alagútig. A kerékpárút ezen áthaladva éri majd el a régi zsolcai körforgalmat, ahonnan már a másik településen kész útba csatlakozik majd be

– mondta Miklós Viktor.

Összesen négy szakasz

Ezen kívül még a következő szakaszok épülnek meg: a Cserfa utca-Mexikóvölgy közötti összekötő erdei kerékpárút, valamint a Mexikóvölgy és a Diósgyőri vár közötti szakasz, a Kondor Béla utcán pedig kerékpáros nyomot alakítanak ki.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a helyszínen fontosnak nevezte, hogy a város kerékpáros úthálózata folyamatosan bővüljön, hiszen azt nemcsak a városlakók és a környező településen élők, de az egyre élénkebb kerékpáros turizmus is igényli. A városvezető örömmel számolt be arról is, hogy a már zajló turisztikai fejlesztések között is található egy, ami a bringásoknak kedvez: az engedélyezés utolsó szakaszában van a Diósgyőrt Lillafüreddel összekötő kerékpárút tervezése is, ami azt jelenti, hogy a szakasz a következő évben várhatóan meg is épülhet.

 A meglévő miskolci kerékpáros infrastruktúra egyik első szakasza a Tapolcai elágazás és Miskolctapolca között épült ki a kilencvenes években. Ennek útvonalát ugyan néhányszor némileg korrigálták (például a Kemény Dénes Sport Uszoda építésénél), de a szakasz tulajdonképpen mai napig megvan, lassan már a felújítás is ráférne. A kétezres évek közepéig kellett várni, a folytatásra: ekkor a Tapolcai elágazás és belváros között, a Csabai kapuban a járda kiszélesítésével bővült tovább a hálózat, illetve az ekkortájt átadott Szinva teraszon is épült egy – sokáig a semmiből a semmibe vezető – szakasz.

Folyamatosan épült ki

2011-2012-ben épült meg az uniós projektnéven csak hivatásforgalmi kerékpárútnak nevezett szakasz, ami a belvárost kötötte össze Diósgyőrrel bekapcsolva ezzel a hálózatba a Vologda-városrészt, a Győri kaput, az Újgyőri főtér környékét, a Bulgárföldet, a Kilián-városrészt és Diósgyőrt is. Érdekesség egyébként, hogy a fent már emlegetett Szinva teraszon lévő útszakasz is ekkor nyert értelmet, erre vezették ugyanis azt a bizonyos hivatásforgalmi utat, ami túl a belvároson egészen a Tiszai pályaudvarig elkészült. A kerékpárút-hálózatra kapcsolódhatott így a Selyemrét is.

A legutóbbi szakaszt 2020-ban kezdeték építeni és egy év múlva már használhatták is a miskolciak. Ez a Katalin utcánál csatlakozott a már meglévő hálózathoz és a Szeles utcát, a Szentpéteri kaput, valamint a Bosch-t kötötte össze a belvárossal.

A cikkünkben emlegetett négy szakaszon és a Diósgyőr Lillafüred kerékpárúton kívül (melyek egyébként szintén kapcsolódnak a meglévő hálózathoz) a déli városrészben is előkészítés alatt van egy fejlesztés. Ha ez is elkészül, a tapolcai kerékpárúthoz csatlakozva Görömböly városrész, onnan pedig a Déli Ipari Park és a közeli Mályi is megközelíthetővé válik kerékpárúton.

Fotó: minap.hu