Ahogy arról korábban már beszámoltunk, pécsi Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium végzős diákja egycsapásra országos hírnevet szerzett, amikor élesen, sőt merészen fogalmazott beszédében az október 23-ai tüntetésen, időnként fület sértő obszcén szavakat is használva.

Sokaknak csak ez maradt meg, ettől harsogott hetekig a közélet, ám mondanivalójának velejéről kevesebb szó esett, valójában a jelenlegi oktatási rendszer számos problémájára hívta fel a figyelmet – diákszemmel, diáknyelvvel.

Iskolájával már másnap éles konfliktusba került, amit az eltelt 3 héten sem sikerült rendezni, sőt csak tovább romlott a helyzet. A Frisshirek.hu is tudósított, arról, hogy gimnáziuzm igazgatója a nyilvánosság előtt, a Facebook-on közzétett állásfoglalása szerint elhatárolódott a felszólalástól:

Intézményünk nevében kijelentem, hogy tiszteletben tartjuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ellenben elhatárolódunk tanulónk, Pankotai Lili 2022. október 23-i nyilvános felszólalásától. Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját. dr. Nyisztor Zsolt igazgató

De nemcsak a katolikus gimnázium vezetője, hanem több pécsi közéleti szereplő is azonnal „nekitámadt” a lánynak, egészen addig, hogy volt, aki nyilvánosan követelte Lili azonnali kirúgását.

A Frisshirek.hu megkereste a diáklány iskolatársait, akik elmondták, megdöbbentette őket az a durva reakció, ami övezte, és azóta is övezi a gimnazista lány fellépését. Ahogy megtudtuk, a pécsi diákok és tanárok azért is szerveztek egy meglepés flashmobot a gimnázium elé még október 26-án, hogy támogassák Lilit ebben a helyzetben, hogy érezze, nincs egyedül a harcában, a kiállásában.

Ahogy a diákok kérdésünkre elmondták, a pécsi fiatalokat felháborítja az, ahogy „rátámadtak” a különböző médiafelületeken és az iskolájában is a diáktársukra, ezért aggódnak a lányért. Megjegyezték ugyanakkor, a körülményekhez képest bátran viseli a helyzetet.

A telex.hu értesülése szerint végleg eldőlt, hogy elhagyja Pankotai Lili a Ciszterci Nagy Lajos Gimnáziumot. A helyzet komolyságát az is mutatja, hogy a végzős diáklány az érettségi évében egyetlen félévre vált csupán iskolát - hogy önszántából, mert elege lett a kialakult helyzetből, vagy kényszerűségből, egyelőre nem lehet tudni. A Ciszterci Rend által fenntartott gimnázium vezetőségének álláspontja aligha változott az elmúlt hetekben…

Egyelőre az sem ismeretes, melyik iskolába igazol át Lili, de elképzelhető, hogy a pedagógustüntetésen igencsak aktív és jó nevű pécsi gimnáziumok, – mint például a Janus vagy a Leöwey – egyike szívesen felkarolja őt.

Fotó: Frisshirek.hu, ADOM Facebook-oldala