A magyar GDP 2022 harmadik negyedévében a szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt egy év alatt, míg az előző három hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal közlését a 444. Negyedéves bázison ezzel mínuszba fordult a magyar gazdaság, amelyre legutóbb a koronavírus-járvány kitörése idjén, 2020 tavaszán volt példa.

Ez a technikai recesszió felé tett lépés

- emlékeztetett a portál. A technikai recesszió megvalósulásához az kell, hogy egymást követő két negyedéves GDP-adat negatív tartományba kerüljön. Az rtl.hu azonban megjegyzi a Világgazdaság előrejelzését is, amely szerint a magyar gazdaság csökkenése talán kisebb lesz, mint amelyre az elemzők korábban számítottak, amely mértékének komoly jelentősége van a helyreállás tekintetében.

A KSH délelőtt közölt adatai szerint folytatódott a magyar gazdaság emelkedésének lassulása. Míg az első negyedévben kiugró 8,2 százalékos bővülést könyvelhetett el, addig a második negyedévben már csak 6,5 százalékot, a harmadik negyedévben pedig 4 százalékkal nőtt a gazdaság az év azonos időszakához képest.

Az előző év azonos időszakához képest idén 6,1 százalékkal nőtt a gazdaság.

Az MTI összefoglalója arra is kitér, hogy leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá a növekedéshez. Az ipari termelés emelkedéséről a Frisshírek.hu hasábjain tegnap mi is beszámoltunk

A gazdaság növekedése hat negyedév óta tart, amelyet négy negyedév csökkenés előzött meg.

A 444 portál felidézi Bod Péter Ákos közgazdász szavait, aki szerint jobb lett volna korábban elérni a technikai recessziót, mint a szerkezeti merevségekkel és folyamatos kiigazítási (megszorítási) intézkedésekkel teli pangásos időszak.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán