2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Nyolcszázezer fontnyi régiséget juttatott vissza származási országába egy amerikai férfi

frisshirek.hu, 2022. november 12. - 07:00
Nyolcszázezer fontnyi régiséget juttatott vissza származási országába egy amerikai férfi
Nyolcszázezer angol font (370 millió forint) értékű régiségeket juttatott vissza származási országaikba egy amerikai férfi, miután a The Guardianben az elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásáról olvasott - írta az angol lap pénteken.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Washingtonban élő John Gomperts rájött, hogy a nagymamájától örökölt műkincsek - közöttük két, az időszámítás előtti VII. és XIII. századból származó ciprusi váza - illegális ásatásokból származhatnak, mivel nincsenek hozzájuk a származásukat igazoló megfelelő dokumentumok - írja a The Guardian.

A férfi legálisan és etikusan akart eljárni, és vissza akarta adni a műkincseket Olaszországnak, Görögországnak, Ciprusnak és Pakisztánnak, amit a testvéreivel egyeztetve végül meg is tett.

"Úgy tűnt, hogy ez a helyes dolog... Olvastam a hazaszállításról szóló történeteket, és arra gondoltam: vannak ezek a darabok, amelyek 2,500 évesek más országokból; Meg kell vizsgálnunk, hogy vissza tudjuk-e adni őket."

Gomperts a brit lapban megjelent riportok nyomán Christos Tsirogiannishoz, a Cambridge-i Egyetem egykori vezető régészéhez, a régiségek és a műkincscsempészet szakértőjéhez fordult tanácsért.

Tsirogiannis több mint tizenöt év alatt ezerhatszáznál több lopott műkincset azonosított aukciós házaknál, galériáknál, magángyűjteményekben és múzeumokban, és a hatóságok és a kormányok figyelmének felhívása mellett jelentős szerepet játszott a műkincsek visszaszolgáltatásában is.

Tsirogiannis példaértékűnek nevezte az amerikai férfi esetét. Mint mondta, ő volt az első, aki kétes eredetű műkincsek tulajdonosaként a tanácsát kérte. A szakember azonosított minden régiséget, jelezve, melyik országnak kell visszaszolgáltatni.

"Tizenkét tárgy Görögország, négy Olaszország, egy Pakisztán, kettő pedig Ciprus tulajdona volt"

- idézte fel a régész, akinek tanácsára Gomperts az adott országok nagykövetségeire vitte el a műkincseket.

Gomperts nonprofit szervezetek tanácsadójaként dolgozik. Német-holland származású nagyanyja, Gisela Schneider-Hermann 1992-ben, 98 éves korában hunyt el. Az 1950-es és 1960-as években több ásatáson is részt vett, elsősorban Olaszországban és Görögországban, és tudományos lapokba is írt cikkeket.

Mint Gomperts elmondta, nem tudja, hogyan kerültek nagyanyjához a műtárgyak.

"Pedáns, egyenes ember volt. De akkoriban mások voltak a normák. Megszállottja volt ezeknek a tárgyaknak"

- tette hozzá.

Fotó: facebook