Az MTI beszámolója szerint 9 órától

elsőként az egyes földügyi tárgyú törvények módosítására benyújtott kormányzati javaslat kerül terítékre.

Az előterjesztés szabályokat állapítana meg a vízállásos területekre a termőföld védelmének és a vízkészlet – különösen a mezőgazdasági felhasználású – biztosításának érdekében. A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására is.

Az agrártermékek eredetvédelméről szóló, szintén a kormány által kezdeményezett törvényjavaslat

szabályozza ezen termékek eredetmegjelöléseit, földrajzi jelzéseit, az ezzel kapcsolatos eljárásokat, valamint az oltalom alatt álló elnevezések használatának ellenőrzését és a jogsértés esetén kiszabható jogkövetkezményeket.

A képviselők lefolytatják a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló előterjesztés vitáját is.

Ez a kormányzati javaslat egységesen, önálló különös eljárási rendszerben indítványozza szabályozni az európai uniós és a nemzeti forrásból folyósított támogatások igénybevételét.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Nagy István mezőgazdasági miniszter szerint a 2023. január 1-jén hatályba lépő új Közös Agrárpolitika (KAP) szabályrendszere kihívásokat és lehetőségeket egyaránt jelent. Az Európai Bizottság döntése értelmében 3400 milliárd forintot kap a magyar vidék az uniótól. Ezzel történelmi esély adódik, hiszen a hazai forrásokkal együtt Magyarország több mint 5300 milliárd forintot fordíthat az agráriumra.

A pénteki

napirenden szerepel még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2021-es zárszámadása, valamint 2023-as költségvetése is.

Ennek kapcsán a Frisshirek.hu korábban arról írt, hogy bár kevesebb pénzből fog gazdálkodni, mint az idén, a médiahatóság mégis közel kétmilliárd forintot szán jutalmazásra jövőre.

Archív fotó: Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 8-án. MTI/Kovács Attila