2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -0o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Megszabadítják a felgyülemlett iszaptól a miskolctapolcai Csónakázó-tavat

Tajthy Ákos, 2022. november 11. - 17:34
Megszabadítják a felgyülemlett iszaptól a miskolctapolcai Csónakázó-tavat
A projekt csak egy eleme Miskolctapolca újjászületésének, melynek munkái még tavasszal kezdődtek és várhatóan jövő tavasszal érnek majd véget.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Megkezdődött október végén a miskolctapolcai Csónakázó tó iszaptalanítása. A munkálatok azért váltak szükségessé, mert az elmúlt évtizedekben a tó annyira eliszaposodott, hogy volt olyan terület, ahol már csak két méteres volt a víz mélysége, ez pedig már az élővilágot is veszélyeztette – számolt be a Miskolc Televízió Híradójának Miklós Viktor, a miskolci polgármesteri hivatal pályázati osztályának vezetője.

Nemcsak az élővilágot, hanem önmagában a tónak a létét is, mert hogyha ezt még tovább halogatta volna az önkormányzat, akkor a tó akár egy évtizeden belül megszűnhetett volna jelen formájában és egy mocsaras láp alakulhatott volt ki a helyére

– mondta.

Az önkormányzat viszont a mostani művelettel ezt megakadályozta. A tudósítás szerint a vízből nagyjából 2.500 köbméter iszapot távolítanak el. Az üledék ugyanis a tó egyes pontjain az egy métert is eléri, így csökkentve a tó mélységét, ami most körülbelül két méter.

A kiszippantott iszapot itt, a tapolcai nagyparkolóban, speciális paplanokon tárolják majd, melyek egyedül a vizet engedik át, amit a kivitelező vissza fog szállítani a tóba az iszapot pedig elszállítják

– magyarázta el Miklós Viktor, aki végül hozzátette:

a folyamatot teljesen vegyszermentesen végzi a kivitelező, és lehetőségek szerint az élővilágot sem zavarják majd. A munkálatok várhatóan jövő tavasszal fejeződnek be.

A tó rendbetétele egyébként csak egyetlen projektelem Miskolctapolcán, ahol tulajdonképpen a teljes őspark megújul, a munkálatok még márciusban kezdődtek meg a területen és azóta folyamatosan zajlanak.

- A munkaterület a Hotel Kitti parkolójánál kezdődik, és magába foglalja a Barabits-sétányt, az úgynevezett geometrikus parkrészt és az ősparkot. Kialakítanak egy tanösvényt, megújul a Csónakázó-tó környéke, és maga a tó is. A beruházás zárásaként a Dehmel Nándor sétány is új köntöst kap – részletezte a minap.hu akkori tudósítása szerint Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője még a projektindító sajtótájékoztatón.

A teljes beruházás összesen 800 millió forintból valósul meg, és várhatóan jövő nyáron már az új, szebb arcát mutathatja Miskolctapolca a miskolciak és a turisták felé is.

Fotó: minap.hu