A kormány a különleges jogállású szervekre is kiterjesztette a minisztériumokra és kormányhivatalokra vonatkozó szeptemberi döntését – számolt be róla a hvg.hu.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a takarékosság jegyében kényszerszabadságra küldi tisztviselőit a kormányzat: december 22. (csütörtök) és január 6. (péntek) között zárva tartanak a minisztériumok és a különböző szintű kormányhivatalok.

Ez a rendelkezés módosult most annyiban, hogy

ha a képviselő-testület úgy dönt, akkor december 22. (csütörtök) és január 6. (péntek) között a hivatal nem látja el a feladatait, az ügyfélfogadás nem működik.

A kormány csütörtök este megjelent rendelete szerint ez az intézkedés alkalmazható az úgynevezett különleges jogállású szerveknél és az önkormányzatoknál is. Ám

ez nem kötelező, csak lehetőség az intézményvezetők, illetve az önkormányzati testületek számára.

Azonban – írta a hvg.hu – ebben az esetben is igaz, hogy ha elrendelik a hivatali szünetet, akkor az ott dolgozóknak valamennyi munkanapra (11 nap) szabadságot kell kiadni, és nem alkalmazandó a foglalkoztatottra irányadó jogszabály azon rendelkezése, amely szerint a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik.

Ha az idei szabadságból már nem maradt elég, akkor a 2023. évben esedékes szabadságot kell kiadni, vagyis erre rámehet a tisztviselők jövő évi nyaralásának legalábbis egy része. A szünet ideje nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe. A hivatalos e-maileket sem kötelező naponta átvenni.

A rendelet ugyan előírja, hogy

az igazgatási szünet elrendelése esetén figyelembe kell venni a munkahely és az álláshelyen ellátott feladatok, illetve a munkakörök sajátosságait, azt, hogy az igazgatási szünet ne okozzon a különleges jogállású szerv, illetve a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatala közfeladatainak ellátásában aránytalanul nagy sérelmet, és azt, hogy a különleges jogállású szerv, illetve a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatala halaszthatatlan közfeladatainak folyamatos és zavartalan ellátását biztosítani kell.

Ám egyúttal azt is kimondja, hogy ezalatt

az igazgatási szünet alatti munkavégzés munkáltatói jogkör gyakorlója általi elrendelése kivételével a különleges jogállású szerv, illetve a helyi önkormányzat képviselő-testületének hivatala feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik.

Illusztrációs fotó: Pixabay