Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség a megyeszékhely egyik iskolaőre ellen, aki több renitens diákot is megfélemlített, bezárta őket az irodájába, néhányukat pedig gumibottal is bántalmazott – az esetről dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta a szon.hu-t.

A lap beszámolója szerint tavaly december 13-án az egyik biológiatanár arra kérte a vádlottat, hogy az óráját zavaró három tanulót kísérje ki a tanteremből. Az iskolaőr a portához kísérte őket, ahol azt mondta nekik, hagyják ott a mobiltelefonjaikat. Ezután bekísérte őket a saját irodájába, az ajtót kulcsra zárta, mindhárom vádlottat letérdepeltette, majd kinyújtott tenyerükre ráütött a gumibottal. Ezután levetette velük a cipőjüket, és a talpukra is rávágott a gumibottal, az ütésektől a diákok testén bőrpír keletkezett.

Ugyanezen napon az egyik tanterem előtt elsétálva hangoskodásra lett figyelmes. Bement a terembe és azt kérte a tanulóktól, nevezzék meg a hangoskodót. A gyerekek ennek nem tettek eleget, ezért az egyik diákot kihívta a folyosóra, és felszólította, hogy mondja meg, ki kiabált. A tanuló erre nem volt hajlandó, ezért a vádlott az irodájába kísérte. Az ajtót ismét kulcsra zárta, a diákot letérdepeltette, majd gumibottal a kezére ütött.

Pár perccel később két diák papírgalacsinnal dobálózott egy másik tanteremben, mire a tanár segítséget kért a felettesétől. A tanteremnél megjelent a vádlott is, aki ezeket a tanulókat is bekísérte az irodájába. Felírta az adataikat, majd megfenyegette őket, hogy ha még egyszer ilyet csinálnak, nem ússzák meg ennyivel. Az egyik diákot kiengedte, a másik diákot, egy fiút viszont a gumibottal megütött.

Az ügyészség több bűncselekménnyel is vádolja a nőt, így bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűntettével és személyi szabadság megsértésének bűntettével is. Az egyik diák, a sérülései miatt magánindítványt is előterjesztett, ezért könnyű testi sértés miatt is vádat emeltek ellene. A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy ha a büntetlen előéletű vádlott beismerő vallomást tesz, és nem kéri a tárgyalás megtartását, a bíróság ítélje két év börtönbüntetésre, melynek végrehajtását három évre függessze fel.

Az iskolaőrök 2020. szeptember elsejétől vannak jelen a magyarországi oktatási intézményekben. A Népszava idén áprilisban megjelent írása szerint addig összesen 491 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz. Az iskolaőrök fegyvert nem viselhetnek, kényszerítő eszközöket – bilincset, rendőrbotot – azonban igen. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) áprilisi adatai szerint 480 esetben kellett intézkedniük: testi kényszert 47 esetben, bilincset három, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak az iskolaőrök. Négy esetben az iskolaőrök túllépték a hatáskörüket, és büntetőeljárás indult ellenük.

A rendőrségnek összességében pozitív tapasztalataik vannak az intézményvezetőktől kapott visszajelzések alapján a jelenlétük nagyban elősegíti a zavartalan oktatást és erősíti a tanulók és pedagógusok biztonságérzetét - olvasható a cikkben.

Fotó: illusztráció, police.hu