Életbelépett csütörtök reggel a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerda este. Ahogyan arról korábban a Frisshirek.hu is beszámolt, azt, hogy ársapkát vezetnek be újabb két termékre, még szerdán jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A hatósági árakat azzal indokolta, ezzel tudják némelyest enyhíteni a brüsszeli szankciók okozta infláció és élelmiszerár-emelkedés hatásait.

Az árstop körül volt némi kavarodás is: a Kormányinfón Gulyás Gergely még úgy fogalmazott, csak az M-es méretű tojások árát fagyasztják be a szeptember 30-ai áraknak megfelelő szinten, azonban később kiderült, hogy a tojás mérete mindegy, mindegyik ársapkás lesz. A krumpli esetén viszont kizárólag az étkezési burgonyát érinti az árstop.

Annyi, amennyi

Az intézkedéstúgy kell értelmezni, hogy mostantól adott helyen annyiba kell kerülnie egy darab tojásnak, vagy egy kiló étkezési burgonyának, mint amennyit szeptember 30-án kértek érte. Ennél többe idén már nem kerülhet ez a két termék, legalábbis addig biztosan nem, ameddig az erről szóló rendelet hatályban marad. A szakemberek szerint egyébként szeptember utolsó napján egy M-es méretű tojás átlagos fogyasztói ára 72, míg a kései burgonya kilója átlagosan 352 forint volt.

Amint azt cikkünk elején is jeleztük, az újabb árstopról szóló rendelet csak szerda este jelent meg, akkor, amikor az élelmiszerboltok nagyobb része már zárva volt, a többi pedig már igencsak zárásra készült. Így aztán sokan tették fel a kérdést: hogyan lehet majd csütörtök reggel már a hatósági árakon adni a burgonyát és a tojást.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint sehogy. 

Ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek

– írta közleményében az OKSZ, amely szerint sok kis üzlet csak csütörtökön reggel értesül majd az új szabályokról.

Csak a nagyobb boltok tudtak rögtön reagálni

Nehézkesen ment az átállás Miskolcon is – legalábbis ezt tapasztalták munkatársaink csütörtökön a borsodi megyeszékhely belvárosában. Az általuk felkeresett kisebb, maszek boltok többségében még jóval ezer forint körül adtak tíz darab tojást, de a legtöbb üzletben azt mondták, hogy péntek reggel már a hatósági árral kezdenek. És valóban azzal indokoltak, amit az OKSZ is jelzett: csak reggel értesültek arról, hogy a rendelet már november 10-én életbe lép, napközben pedig nem szerettek volna hozzányúlni az árakhoz.

Miskolcon még négy belvárosi élelmiszerboltot keresett fel a Frisshírek.hu újságírója. A sétálóutcán található Tesco Expresst, a szintén a sétálóutcai, Pátria-tömbben és a Centrumban található Spar szupermarketeket, illetve a belváros előszobájában, a Szent István utcán található Coop üzletet.

A Tescoban még nem sikerült az új árakat bevezetni, itt az étkezési burgonya kilója 459 forint volt, tíz darab tojás ára pedig 999 és 1479 forint között mozgott.

A két Spar nem meglepő módon egyen áron adta – a többi termékhez hasonlóan – az újonnan ársapkával ellátott élelmiszereket is. Krumplit 399 forintért vehettünk itt, és a tojás is olcsóbb volt, abból pedig itt hagyományosan a választék is nagyobb volt. Tíz darab S-es méretű sajátmárkás tojásért csak 629 forintot kértek, az M-es tojás ára (szintén tíz darabnak) 829, illetve 849 forint volt. A prémium kategóriás tojások tíz darabja 999 és 1139 között mozgott. A Sparokban egyébként tájékoztatás is megjelent a polcokról az új rendeletről, ahogy képünkön is látszik.

Az egyik üzlet munkatársa név nélkül lapunkban elmondta:

Csak nagy nehézségek árán sikerült az új árakat bevezetni, hiszen az infláció miatt szinte naponta kell árazni a termékek egy jó részét, a munkát ráadásul feleannyian végzik, mint néhány évvel korábban.

A meglátogatott Coop üzletben is be tudták vezetni a hatósági árakat. Náluk a krumpli kilója 449 forint volt csütörtök délután, tojásból kétféle volt, mindkettő magyar és mindkettő M-es: egyiknek 10 darabját 739-ért kínálták, a másikból ugyanennyi mennyiségért 769 forintot kértek el.

A KTK közlése szerint egyébként az árstopos élelmiszerek köre most így néz ki: tojás, étkezési burgonya, liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, 2,8 százalékos tej és kristálycukor. Az árstopok az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet.

Fotó: Tajthy Ákos