A Telex információi szerint

Palkovics László és több kormánytag között hatalmas szakadék húzódik az ország energiastratégiájának kérdésében.

A jelek szerint ugyanis Palkovics régóta elkötelezett volt a zöldenergia (és kifejezetten a szél- és naperőművek) mellett, míg a kormányban többen határozottan ellenzik ezek építését.

A 24.hu által szemlézett cikk arról számolt be, hogy az egyik magyarázat szerint a Fidesz vezetésének jelentős része a végletekig elkötelezett Paks II. megépítése mellett, és ezzel együtt többen is úgy gondolják: minden alternatív áramtermelő kapacitás megépítése csak rontja Paks lehetőségeit. Az érvelésük szerint ugyanis ha most jelentős zöld áramtermelő-kapacitás épül ki Magyarországon, akkor mire Paks II. megépül, arra már nem is lesz akkora szükség.

Az utóbbi hónapokban több jel is arra utalt, hogy a kormányon belül egymásnak feszült a megújulópárti és a megújulóellenes tábor.

A Telexhez többször is eljutottak olyan hírek, hogy az energiaválság miatt a zöld energia támogatása felé fog billenni a mérleg, végül azonban nem ez történt. Erre utalt az is, amikor néhány hete bejelentették: megszűnik a napelemek visszatáplálási kötelezettsége, ez pedig hatalmas pofont jelent mindenkinek, akik napelemet akartak volna építeni a házukra.

A másik jelentős véleménykülönbség a szélturbinák építésének engedélyeztetését érinti, mivel a szélerőművek építése Magyarországon egy 2016-os rendelet nyomán gyakorlatilag lehetetlen.

Amint azt a 24.hu szemléjében megírta,

Palkovics évek óta lobbizik, hogy lehessen Magyarországon szélerőműveket építeni, ezt azonban a kormányon belül folyamatosan blokkolták.

Az utóbbi hónapokban egymásnak feszültek az fontos szereplők, a jelek szerint most eldőlt, ki bizonyult erősebbnek.

Palkovics László a sajtóhírek szerint a támogatók táborába tartozott, és nagy energiát fektetett abba, hogy a szélerőművek kérdését átvigye a kormányon. A jelek szerint ennek megvalósítására már nem lesz lehetősége.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a miniszter lemondásának híre szerdán kezdett terjedni, és bár tegnap a Miniszterelnökség kiadott egy közleményt, a kormány azóta sem erősítette vagy cáfolta ezt meg.

Archív fotó: Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond a Technológiai és Ipari Minisztérium és a HUMDA Zrt. által „A jelen és jövő közlekedése okosan” címmel rendezett konferencián a dunaújvárosi Autó Máté szalonban 2022. október 14-én. MTI/Vasvári Tamás