Befolyással üzérkedés miatt vádat emelt egy ügyvéd ellen az ügyészség, és letöltendő börtönt indítványozott - közölte az MTI-vel a Központi Nyomozó Főügyészség. A közlemény ismerteti a nyomozati anyagot, amelyből kiderül, hogy a történet 2019-ben egy kábítószer-kereskedelemmel megvádolt férfi miatt kezdődött el.

A gyanúsított édesanyja ugyanis felkereste a szóban forgó ügyvédet, hogy az intézze el fia szabadon engedését.

Az ügyvéd kapva-kapott a lehetőségen és azt mondta, hogy rendőri, ügyészi és bírói kapcsolatain keresztül eléri, amire a fiának szüksége van. Cserébe azonban 10 millió forintot kér az aggódó anyától. Majd mivel a korrupciós kilincselgetés fárasztó munka, még további 10 millió forintot kért a bajbajutott fiú szabadon engedésének megszervezéséért.

A nyomozás során kiderült, hogy az ügyvéd hazudott széleskörű kapcsolatrendszeréről, és az is, hogy az előzetesbe került férfi ügye miatt nem is találkozott hivatalos személyekkel.

Valótlanul állította ugyanis, hogy volna hatalma befolyást gyakorolni a beüntetőeljárásra, és hogy egy miniszternél, egy rendőr ezredesnél és egy főügyészségi ügyésznél közbenjár majd. A megkapott összeget pedig saját céljaira költötte el. A Központi Nyomozó Főügyészség elkövetett befolyással üzérkedés és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés miatt emelt vádat az ügyvéd és társa ellen.

Ha az ügyvéd beismeri tettét, akkor két év hat hónap szabadságvesztést és ötmillió forint pénzbüntetésre, öt év közügyektől való eltiltásra és a jogászi pályától való végleges eltiltásra és további 10 millió forint vagyonelkobzásra tartja érdemesnek őt az ügyészség. A két vádlott azonban tagadta bűnösségét.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com