A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én rendezik meg világszerte. Több mint 30 éve került a világnapok sorába, az azóta eltelt évtizedekben pedig a cukorbetegség sajnos valódi népbetegséggé „lépett elő”: 2021-re elérte az 537 millió főt az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma globálisan, 2030-ra pedig már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak az előrejelzések.

Hazánkban 750.000 diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont ugyanennyi ember élhet úgy Magyarországon, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről. 

A civilizációs betegségnek számító állapot

kialakulásához az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul.

A betegség megelőzését és kezelését gátolhatja a betegoktatás nehézsége, a diéta sikertelensége, a nem kellő időben történő terápiakezdés, valamint a legmodernebb kezelési lehetőségekhez való elégtelen hozzáférés – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság által szervezett „Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért” című kerekasztal-beszélgetésen, ahol egészségügyi szereplők, a kormányzat képviselői, szakmai és civil szervezetek, valamint ipari partnereik egyeztettek a betegség kezelési lehetőségeiről és a társadalomra gyakorolt hatásairól. 

A legfontosabb célkitűzés a prevenció

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgás beiktatásával, ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozták a korai diagnózis és a rendszeres vércukormérés fontosságát is, hiszen ez lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését.

„A diabétesz ugyanis már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék. A betegségben érintettek pedig nem magától a betegségtől szenvednek, vagy akár halnak bele, hanem annak súlyos szövődményeitől. Csak, hogy néhány példát említsünk: a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és a stroke előfordulási gyakoriságát 2-4 -szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. A magas vérnyomás és a diabétesz pedig az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40%-a szenved krónikus vesebetegségben, a rossz vesefunkció jelentős mértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra a betegek egy része végül vesepótló kezelésre, vagy veseátültetésre szorul.  A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás sajnos újra növekszik. A betegség a várható élettartamot 5-10 évvel csökkenti.”

– mondta el a rendezvényen Prof. Dr. Wittmann István, Magyar Diabetes Társaság elnöke

Nyitrai Zsolt: a cukorbetegek és szervezeteik számíthatnak a kormány támogatására

Nyitrai Zsolt a diabétesz világnap alkalmából tartott szakmai fórumot követő kerekasztal-beszélgetésen kiemelte, hogy 2016 óta nagyobb kormányzati figyelmet kap a cukorbetegség, több, a cukorbetegek mindennapjait megkönnyítő döntés született. Működőképes és "élő csatornát" építettek ki a civil szervezetekkel az elmúlt időszakban - emelte ki.

Az eddig tett kormányzati intézkedések közül kiemelte, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött az érdekképviseletekkel, megemelték a társadalombiztosítási támogatást a 18 év alattiak által használt gyógyászati segédeszköznél.

Ezen kívül elkezdődött a pedagógusok edukációja, valamint sikerült elérni, hogy a cukorbeteg gyerekek speciális figyelmet kapjanak az iskolában töltött idő alatt, és a velük foglalkozó pedagógus ezért a gondozásért plusz juttatást kap - ismertette. Nyitra Zsolt fontos lépésnek nevezte azt is, hogy

az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek után jár az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díja.

A miniszterelnöki biztos szerinidő alatt, és a velük foglalkozó pedagógus ezért a gondozásért plusz juttatást kap - ismertette. A kormányzat célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, amiben a fókusz a megelőzésen van. Ehhez - mondta - a civil szervezetek bevonására és társadalmi összefogásra van szükség.

Fotó: pixabay.com