A négy blokkot 1982 és 1987 között adták át, 30 év szavatossággal. Az üzemidőt egyszer már 20 évvel meghosszabbították.

A 2005-ös hosszabbítás határideje 2032-ben lejár, mostani állás szerint ekkor kellene az első és a negyedik, utolsó blokkot bezárni.

A javaslatot a 444.hu vette észre, a lap emlékeztet arra, hogy már 2014 elején is voltak olyan szakemberek, akik felvetették a hosszabbítás lehetőségét, ezzel is nyújtva a határidőt egy normális tender kiírására a Paks 2 projektnél. Nem lett volna szükség a gyors ütemű, közbeszerzés nélküli kiírásra.  Mint ismert, az Európai Bizottság évekig vizsgálta a Paks 2-es szerződéseket, és végül csakis korlátozásokkal hagyta jóvá azokat, de az engedélyeztetési eljárás sem fejeződött be, az érdemi munkálatok pedig el se kezdődtek. Sőt, ugye az EU éppen az orosz nukleáris technológiát érintő szankciós csomagot készül elfogadtatni, amire Szijjártó Péter máris vörös vonal átlépéseként emelte fel a szavát. 

Áramra viszont szükség lesz, és a magyar kormány eddig mindent egy lapra feltéve, főleg Paks 2-től várta a 30-as évekre az áramot. Szélerőműveket több mint tíz éve nem lehet építeni Magyarországon, a napenergia terjedését pedig éppen most lassították le.

A kormány javaslata a portál szerint azért is érdekes, mert az MSZP többször is felvetette már a parlamentben az üzemidő meghosszabbításának a lehetőségét, azonban a javaslatot az Orbán-kormány eddig minden esetben visszautasította azzal, hogy erre a „a hatályos jogszabályok erre nem adnak lehetőséget”.

Fotó: atomeromu.mvm.hu