Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 3 százalékkal nőtt szeptemberben, amely így folyó áron 1457 milliárd forintot ért el – közölte kedden a KSH.

Ennek a pénznek a

  • 46 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,
  • 36 százalékát a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,
  • 18 százalékát a benzinkutakon

költöttük el.

A hvg.hu beszámolója szerint a lényeg azonban a részletekben van:

az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal csökkent.

így az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben (ide tartozik az ital és dohánykereskedelem is) a forgalom volumene összességében 2,8 százalékkal mérséklődött. Bár minden más forgalma emelkedik, az élelmiszernél immár negyedik hónapha mér visszaesést a KSH.

Nőtt viszont a forgalom a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmában, mégpedig 2,7 százalékkal.

Ezen belül

  • a használtcikk-üzletekben 21 százalékkal,
  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 15 százalékkal,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,4 százalékkal,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4 százalékkal,
  • a bútor- és műszakicikk-üzletekben 1 százalékkal

nőttek az eladások.

A gyógyszer-, a gyógyászatitermék- és az illatszerüzletekben viszont 1 százalékos csökkenést mért a statisztikai hivatal.

A poszt Covid-érában nem meglepő módon némiképp csökkent (2,4 százalékkal) a csomagküldő és internetes kiskereskedelem, miközben

a benzinkutak továbbra is hatalmas forgalommal számolhatnak, ott 18,6 százalékos volt a növekedés.

Amint azt lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt: a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi inflációs jelentése szerint szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben – a háztartási energia mellett – az ételek ára emelkedett a leginkább. Tegnap azt is megírtuk, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, a kormány rövidesen újabb élelmiszer-árstopokról dönt.

Illusztrációs fotó: Pixabay