2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Minősítő gyakorlatot tartottak a minap Balassagyarmaton

frisshirek.hu, 2022. november 07. - 17:15
Minősítő gyakorlatot tartottak a minap Balassagyarmaton
Megújította minősítését a Palóc Mentőcsoport a Balassagyarmaton november 5-én megtartott nemzeti minősítő gyakorlaton.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a harmincnyolc főből álló területi önkéntes mentőcsoportot hét egyesület önkéntesei alkotják:

Cserhát Különleges Mentőcsoport; HELP Mentőegyesület; Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület; Karancs Természetjáró és Védő Egyesület; Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület; Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete; Mátravidéki Honvéd Sportrepülő Egyesület; Nógrád Megyei Polgári Védelmi, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

Az önkénteseket péntek délben riasztotta a megyei fő- és műveletirányító ügyelet, amelyet a feladatra történő felkészülés követett. Szombat reggel már a helyszínen köszöntötte a résztvevőket Seres Tibor tűzoltó ezredes a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, és megnyitotta a gyakorlatot. Ezt követően Koós Zoltán tűzoltó alezredes a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője, mint a nemzeti minősítő bizottság elnöke fogalmazta meg elvárásait a vizsgát tevők részére.

Mint írta, a feltételezés szerint, az Ipoly folyó mentén található Balassagyarmat településen a viharos időjárás és a szlovák vízgyűjtőn lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében az Ipoly folyó áradása lakóépületeket veszélyeztetett. A tartós árvízi terhelés elleni védekezés érdekében vízzáró gát (nyúlgát) létesítése, töltés fóliázása vált szükségessé. A vihar több káreseményt is eredményezett: épületek rongálódtak meg, fák dőltek ki a településen. Több eltűnt ember felkutatása is a mentőcsoportok szakembereire várt.

A gyakorlat során az önkéntesek szakterületükön korábban megszerzett ismereteiket és tapasztalataikat felhasználva az egyesület használatában lévő, valamint az önkéntesek részére kiírt pályázatokon nyert járművek és eszközök alkalmazásával szakszerűen és a biztonságot szem előtt tartva végezték a kárfelszámolást és a mentési munkálatokat.

A mentőcsoport tagjai minden helyszínen sikeresen hajtották végre a feltételezett szituációk szerinti feladatokat, így a nemzeti minősítő bizottság megfeleltre értékelte az újraminősítő gyakorlatot.

Kapás Márton kiemelte: a mentőcsoport 2012. és 2017. után idén is teljesítette a nemzeti minősítő rendszer előírásait a korábbi hat szakterület helyett immáron hét szakterületen (árvízi és vízi mentési képességek, alapvető vízkár-elhárítási tevékenység, alapvető viharkár-elhárítási tevékenység, keresőkutyás tevékenység, kötéltechnikai mentés, búvár tevékenység, valamint városi kutató és mentő (USAR), műszaki mentő képességek). A minősítés megszerzésével szükség esetén önállóan, vagy a katasztrófavédelemmel együttműködve vehetnek részt a különböző mentési feladatokban.

Fotó: Palóc Mentőcsoport