Néhány héttel ezelőtt adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a Kréta fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t

– írta meg a Telex.

A lap értesülését megerősítette egy cégen belüli, névtelenséget kérő forrás. Azt is, hogy

a támadás sikeres volt.

Így a támadó illetéktelen hozzáférést szerezhetett a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz.

A Telex úgy tudja,

valamennyi diák összes, a Kréta-ban kezelt adata kiszivároghatott.

Ám nemcsak ezekhez, hanem a cég más adatbázisaihoz és a forráskódokhoz, illetve a fejlesztők belső kommunikációjához is hozzáférhettek.

A lap informátora szerint

egy projektvezető kattintott egy fertőzött linkre egy átverős emailben.

Az ő adatait megszerezve férhettek hozzá belső adatbázisokhoz, és gyakorlatilag mindent elértek a cég rendszerein belül.

Az eset még szeptemberben történt.

Amint azt a Telex megírta, a Kréta elsősorban e-naplóként ismert, de mára egy komplett közoktatási informatikai rendszerré duzzadt. Húszféle modul mellett különféle alkalmazások tartoznak hozzá, többek között olyan szolgáltatásokkal, mint az e-napló, e-ellenőrző, intézményi adminisztrációs rendszer, digitális kollaborációs tér, e-ügyintézés, illetve egészségüggyel, étkeztetéssel, gazdálkodással, HR-ügyekkel kapcsolatos adminisztráció.

A lap megkereste a Kréta korábbi fejlesztési vezetőjét, Kovács Gábort, akinek a konkrét esetről nincs tudomása, magát a rendszer felépítését és a fejlesztési folyamatot viszont ismeri. 

Technikailag megoldható, hiszen ha az adatok az adatbázisban titkosítva is vannak tárolva, ám megvan a megfelelő belépési azonosító, a jelszavakat kivéve a diákok adatait valóban meg lehet szerezni. Szóval igen, én reálisnak tartom

– szögezte le a szakember.

Kovács Gábor hozzátette: sok mindenhez hozzáférhettek az illetéktelenek. A taj-számok és más személyes adatok vagy a jegyek, intők még a „triviális kategória”, de ennél érzékenyebb – vagy egyenesen minősített – adatok is elérhetők.

Például

  • a diákok fogyatékosságai, magatartászavarai,
  • felmentések,
  • igazolások,
  • egészségügyi adatok,
  • pedagógusok és más alkalmazottak HR-adatai,
  • intézmények költségvetése, gazdálkodása, iktatott dokumentumai.

Kovács Gábor a Telexnek azt mondta: ami adatvédelmi szempontból különösen aggasztó lehet, hogy a fenti adatok alapján

egészen részletekbe menő profil is alkotható lenne egy-egy diákról.

A lap az ügyben többször is kereste az eKRÉTA Zrt.-t emailben és telefonon is – először jó egy hónapja –, de egyik megkeresésükre sem érkezett semmilyen válasz.

Illusztrációs fotó: Pixabay