Nem jogerősen 12-22 év közötti fegyházbüntetéseket szabott ki egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet négy tagjára a Fővárosi Törvényszék, az elítéltek egyike egy 73 éves nő

- adta hírül a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-nek. Az ügyészség közlése szerint a bűnszervezet tagjaitól a rendőrök 2019 januárjában 200 millió forint értékű drogot foglaltak le egy óbudai ingatlanban és az ahhoz tartozó mélygarázsban. A bűnszervezet vezetője egy 49 éves férfi volt, aki társaival 2018 novemberétől kokaint és szintetikus drogokat szállított Hollandiából Magyarországra. A férfi rendelte meg az árut külföldi bűntársi kapcsolatain keresztül.

Szokatlan, de a fő szállító egy 73 éves asszony volt, aki a bűnszervezet vezetőjének édesanyjaként csatlakozott a törvénysértéshez.

A kábítószer beszerzését, tárolását és belföldi értékesítését két további bűntárs végezte. Ahhoz, hogy a szer hazánkba érkezzen, autót béreltek, azzal általában az anya és fia Hollandiába utazott, a többiek repülőn jártak.

A drogot a bérelt autó üregeiben rejtették el, amelyet az idős asszony vezetett,

amellyel egyenesen a bűnszervezet egyik tagjának III. kerületi lakáshoz tartott. A kábítószert a vádlottak az ingatlan mélygarázsában rakodták ki, majd a drogot ebben az óbudai lakásban raktározták és onnan értékesítették - írták a hatóság a közleményben.

Az utolsó ilyen szállítmányra 2019 januárjában került sor. A hazaérkezés és kipakolás pillanatában ütöttek rajtuk a rendőrök, és foglalták le az akkori szállítmányt. A Fővárosi Törvényszék a bűnszervezet vezetőjével szemben 22 év, a 73 éves nővel szemben 20 év, további két társukkal szemben pedig 16, illetve 12 év fegyházbüntetést szabott ki. A bűnszervezet vezetője és anyja korábban már volt büntetve kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, ezért ők különös visszaesőnek minősülnek - ismertette az ügyészség.

Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség fellebbezett szigorúbb büntetésért: a bűnszervezet vezetőjével szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kéri. A vádlottak letartóztatásban vannak.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com