Végre! Hatalmas köszönettel tartozunk Giorgia Meloninak és az új olasz kormánynak Európa határainak megvédéséért. #KöszönjükGiorgia

– olvasható Orbán Viktor magyar miniszterelnök angol nyelvű Twitterén, a posztot a Hvg.hu vette észre.

Finally! We owe a big thank you to @GiorgiaMeloni and the new Italian government for protecting the borders of Europe. #GrazieGiorgia https://t.co/llTz5XO2xi

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) November 6, 2022

A lap arról számolt be, hogy a Humanity1 nevű, bevándorlókat szállító hajó két héten keresztül várt engedélyre, hogy kiköthessen Szicília partjainál. Ám az olasz kormány csak vasárnap kora reggel engedélyezte, hogy a mentőhajó 179, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén befusson az egyik szicíliai kikötőbe.

A hajó azonban csak a kiskorúakat és az orvosi ellátásra szoruló embereket tehette partra, a felnőtt férfiaknak a fedélzeten kellett maradniuk, számukra megtiltották az országba való belépést.

A hatóságok ezzel egy időben elutasították három másik, további 900 embert szállító hajó kikötésre vonatkozó kérését.

Olaszország új kormánya lezárta kikötőit a civil csoportok mentőhajói előtt, és ragaszkodik ahhoz, hogy azok az országok, amelyek zászlaja alatt a hajók közlekednek, fogadják be a migránsokat. Matteo Piantedosi belügyminiszter szerint a Humanity1 is csak addig tartózkodhat olasz vizeken, amíg a kiskorúak és a sürgős orvosi ellátásra szoruló emberek partra szállnak.

A hajót üzemeltető SOS Humanity munkatársa szerint

szörnyű elkeseredettség lett úrrá a hajón maradt férfiakon, egyikük idegösszeomlást kapott.

Az MTI arról számolt be: az olaszok azt követően hagyták jóvá a behajózást, hogy

Németország és Franciaország is felszólította Olaszországot, biztosítson biztonságos kikötőt a migránsoknak.

Jelezték egyben, az fedélzeten tartózkodók egy részét befogadnák, hogy Olaszország ne egyedül viselje a költségeket.

Úgy tűnik, Orbán Viktor valóban megtalálta számításait Giorgia Melonival...

Amint azt lapunk, a Frisshirek.hu korábban már megírta, a magyar miniszterelnök vele hozná vissza Európát „a józan ész talajára”. A kormányfő abban a gratuláló levélben fogalmazott így, amelyet a választási győzelem eredményezte kormányalakítás után küldött az új olasz kormányfőnek. Meloni együttműködéséről is biztosította Orbánt.

Archív fotó: Facebook/Orbán Viktor oldala