Erősödik az orosz fegyveres nyomás a donyecki régión, eddig nem látott pusztítást végeznek a megszálló erők

– írja az ukrán hatóságok beszámolóira hivatkozva az Euronews.

A hvg.hu által szemlézett cikk arról számolt be, hogy a régió ukrán vezetője, Pavlo Kirilenko szerint a Bakmut városát ellátó erőművek teljesen elpusztultak, csaknem 15 ezer ember él víz és villany nélkül, folyamatos rakétatámadások között. Ahogy fogalmaz,

az oroszok „napról napra, ha nem óráról órára” rombolják le a régiót.

Bár a megye és maga Bakmut hónapok óta ostrom alatt áll, az orosz támadások – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavaival – a „legdurvább” szintre ugrottak, mióta a harkivi és a herszoni régióban ellentámadásba kezdtek az ukránok.

Amint arról korábban már lapunk, a Frisshirek.hu is beszámolt Donyeck egy részét 2014 óta irányítják oroszpárti erők, a megye egésze pedig egyike volt azoknak a területeknek, amelyet Vlagyimir Putyin Oroszország részeként kikiáltott szeptemberben, majd az orosz alkotmánybíróság is jóváhagyta az annelktálásról szóló szerződéseket.

A támadások a megye teljes irányításáért folytatódnak. A hétvége folyamán Ukrajna hét régióját érte több mint húsz csapás az ukrán elnöki hivatal szerint.

Archív fotó: Paplant és párnát visz ki orosz tüzérségi támadásban megsemmisült házából egy férfi a Donyeck megyei Pokrovszkban 2022. november 4-én. MTI/AP/Andrij Andrijenko