Bardella már egy éve ideiglenes elnöke volt a pártnak, Marine Le Pen akkor adta át a pozíciót, amikor megkezdte a felkészülést a 2022. áprilisi elnökválasztásra, amelyen végül elbukott.

A 40 ezer párttag szavazatainak közel 85 százalékát szerezte meg, míg kihívója, Louis Aliot, Marine Le Pen korábbi élettársa csupán 15 százalékot. 

Ez az első alkalom, hogy az 1972-ben Jean-Marie Le Pen által alapított pártot olyan személy vezeti, aki nem tagja a Le Pen családnak. Igaz korábban Bardella is félig-meddig a családhoz tartozott, együtt élt Marine Le Pen egyik unokahúgával.

A szavazás eredményét a leköszönő elnök, Marine Le Pen jelentette be, aki az ellenzéki párt nemzetgyűlési frakcióvezetőjeként folytatja a politizálást, valószínűsíthető hogy öt év múlva negyedszerre is elindul az elnökválasztáson.

Bardella a múlt héten azt mondta a Reutersnek, hogy  "kis kulturális forradalmat" jelent a tény, hogy a Le Pen családon kívüli elnöke lesz a pártnak. Megválasztása után is ezt hangsúlyozta:

 "Az a tény, hogy a pártelnök nem a Le Pen nevet viseli, a nyitás és a bizalom jele Marine részéről az új generáció irányába"

- mondta Jordan Bardella az AFP hírügynökségnek.

"Én a folytonosság jelöltje vagyok, azt a hihetetlen örökséget kívánom továbbépíteni, amelyet Marine átad"

- tette hozzá.

Az új pártvezető korábban már többször jelezte: támogatni kívánja Marine Le Pen jelöltségét a 2027-es köztársasági elnökválasztásra. 

A Párizs külvárosának egyik lakótelepén nevelkedett, gyors eszű, jó szónoki képességgel rendelkező, bokszrajongó Bardella gyorsan emelkedett a párt soraiban. 2019-ben ő vezette az európai választási kampányt, amikor az első helyet foglalt el Macron centrista pártja előtt.

Bardella azután veszi át a hatalmat, hogy a francia parlament pénteken csökkentette egy szélsőjobboldali törvényhozó fizetését, és ideiglenesen kitiltotta a teremből, mert azt kiabálta, hogy "Menj vissza Afrikába!", miközben egy fekete törvényhozó beszélt egy parlamenti ülésen.

fotó: Szánthó Miklós Facebook-oldala