Nagy veszélyekkel jár a jelenlegi helyzet, hacsak nem kerekedik felül a józan ész, ezért újra kell nyitni a kommunikációs csatornákat Kelet és Nyugat között, ennek fontosságát mutatja, hogy a hidegháború alatt több esetben is pusztán ezek segítségével sikerült elkerülni egy újabb világháborút

- nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a marokkói Tangerben. A minisztérium közleménye szerint, amelyet az MTI szemlézett, a tárcavezető a MEDays Forum elnevezésű nemzetközi konferencia panelbeszélgetésén kiemelte, hogy Magyarország a "nagy csalódások éveként" tekint 2022-re, mivel "naiv illúziónak bizonyult azon legitim várakozásunk", hogy a koronavírus-járványt követően enyhülnek a nehézségek, ugyanis kitört a háború Ukrajnában.

A súlyos negatív hatások világszerte érezhetők, de leginkább a közvetlen szomszédságban, így Magyarországon is. A konfliktus rendezése érdekében újra kell nyitni a kommunikációs csatornákat: Ha ezeket feladjuk, azzal feladjuk a béke reményét is - jelentette ki.

Szijjártó Péter szerint jobb volt a hidegháború a jelenlegi helyzetnél.

A külügyminiszter ugyanis úgy véli, hogy akkor több esetben sikerült megakadályozni a közvetlen fegyveres konfliktust a tárgyalásoknak köszönhetően. A propaganda újabb szép csúsztatása ez, hiszen ma is számtalan fegyveres konfliktust akadályozhatnak meg a folyamatosan zajló tárgyalások, amelyről vezető diplomatánk megfeledkezik említést tenni.

Mi, magyarok, tényleg próbáljuk fenntartani a párbeszédet Oroszországgal, de amikor így teszünk, akkor mindig tisztességtelen és heves támadások érnek bennünket. Putyin kémeinek, Oroszország szövetségeseinek, az európai egység megbontóinak neveznek bennünket pusztán azért, mert fenntartjuk a kommunikációs csatornákat

- mondta már-már megindítóan a tárcavezető. Majd a Frontvonalak: a hidegháborús szindrómák című panelen megismételte korábbi mondását mely szerint naiv tárgyalást kezdeményezni az ukrán-orosz fél között. Amely bár teljesen ellentétes a korábbi állításaival, azt azzal támasztja alá, hogy szerinte az USA-nak és Oroszországnak kellene tárgyalnia egymással.

A hidegháború borzalmas volt Közép-Európa számára, és a jelenlegi globális politikai helyzet is hasonló veszélyekkel jár, hacsak nem kerekedik felül a józan ész és a békét akarók hangja nem lesz hangosabb [...] Az üzenetünk a szomszédságból, hogy újra kell indítani a kommunikációs csatornákat, véget kell vetni a háborúnak, illetve hogy ne provokáljanak ki semmilyen eszkalációt a mi kárunkra

- értekezett Szijjártó Péter, majd azért híven önmagához és a kormányhoz természetesen még brüsszelezett is egyet az "elhibázott szankciók" emlegetésével, amelyeket ugyebár a kormánya is mind megszavazott.

Természetesen ezért a két döntésünkért napi szinten súlyos támadásoknak vagyunk kitéve politikailag és a médiában. Az eszkaláció hangja sokkal hangosabb, mint a béke hangja, utóbbit jelenleg alig hallani

- panaszkodott a külügyminiszter utalva arra a két döntésre, amely szerint nemet mondtunk a fegyverszállításokra és az EU kiképző missziójára.