Biró Ferenc 2020 szeptembere óta dolgozott a világ egyik legnagyobb tanácsadócége, a PricewaterhouseCoopers (PwC) magyarországi részlegén. A Pwc ismertetője szerint a szakember több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik kockázatkezelési és vállalatirányítási területen. Számos iparágban dolgozott, például a gyógyszeriparban, az energetikában, a telekommunikációban és termeléssel foglalkozó cégeknél is.

„Széles körű tapasztalattal rendelkezik komplex vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárásában, trösztellenes esetek kezelésében, valamint olyan vállalati kultúra létrehozásában, amely etikus módon támogatja az üzleti célok elérését” – olvasható a PwC oldalán.

Egyik elnökhelyettese Holbusz Tímea lesz, aki a Pénzügyminisztérium alá tartozó Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) munkatársa, a Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóság vezetője. Ez a szervezet választotta ki annak a bizottságnak a tagjait, akik az Integritás Hatóság vezetői posztjaira beérkezett pályázatokról döntöttek - írta a SzabadEurópa.

Másik elnökhelyettesnek Dabóczi Kálmán volt BKK-vezért választotta a bizottság. A jogász, közgazdász 2006 és 2014 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárságán dolgozott főosztályvezetőként, majd tanácsadóként. 2008 januárjában bekerült a MÁV-START Zrt. igazgatóságába, 2009-től alelnökként a MÁV Zrt. felügyelőbizottságának tagja volt. 2007 és 2009 között a Kisalföld Volán, 2007 és 2010 közt a Volánbusz Zrt. Igazgatóságában is dolgozott. A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója volt, amíg Tarlós István akkori főpolgármester 2019-ben ki nem rúgta az elektronikus jegyrendszer projektje miatt. Tarlós szerint a BKK átverte az ügyben, és miután kirúgta Dabóczit, feljelentést is tett. Később Karácsony Gergelyék is bírósági eljárást indítottak az ügyben. A projekt hét fázisából csak négy teljesült, a rendszer sosem működött, a megvásárolt jegyleolvasók, kapuk egy része raktárban maradt - írja a 444.hu.

Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (b2) és Molbusz Tímea alelnök (j2), valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke (j2) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán