Mint arról korábban már lapunk, a Frisshirek.hu is beszámolt, végre megkezdődött a kőszegi templomok évek óta halogatott felújítása.

A Szent Jakab-templom egyik legfontosabb helyen, a főszentély előtt egy 17. századi főnemesi férfi sírja került elő néhány nappal ezelőtt

– mondta a sajtótájékoztatón dr. Papp Ildikó régész.

Gazdag mellékletei közül a legszebb egy gyöngyvirágot formázó, valószínűleg aranyból készült süvegforgó.

Mellkasán türkizköves aranygyűrűt találtak a szakemberek. Felsőruháját ezüstfonálból virágformára kötött gombok fogták össze, derekára zsinórövet kötöttek. Jobb kezében aranyozott bőrkötéses imakönyvet tart. Az imakönyv kötésén kétfejű sasos címer figyelhető meg, amely azt valószínűsíti, hogy a Kőszeghez sok ponton kötődő Széchy-család egyik 17. századi férfitagja nyugszik a sírban.

Derekán három összekapcsolt arany karika látszik, amely a viseletének egy még nem látszó darabja lehet. Nadrágjának sújtásából ezüstszálak, bőr cipőjéből a talpak maradtak meg.

A sírt a sajtótájékoztatót követően egészben kiemelték és restaurálás céljából elszállítják a templomból

– olvasható a martinus.hu oldalon.

Ágh Péter a körzet országgyűlési képviselője is részt vett a sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy szerinte Vas vármegye főispánjának sírját találták meg a régészek, de az biztos, hogy a kőszegi templomfelújítások lehetőséget adnak arra, hogy meg jobban megismerjük Kőszeg múltját!

Kőszegen jelenleg is zajlik a Jézus Szíve-templom, a Szent Imre-templom, a Szent Jakab-templom, a temetői kápolna, a Kálvária-templom és a verbita rendház felújítása. A régészeti feltárások várhatóan az év végéig befejeződnek, utána kezdődik az épületek restaurálása.

Fotó: Facebook/Ágh Péter-oldala