Mi, a Szent György Katolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI Cifrapalota Tagóvodájának óvodapedagógusai és nevelést segítő munkatársai (magánszemélyként, nem az intézmény hivatalos állásfoglalását közzétéve) teljes egyetértésben csatlakozunk a Szent György Katolikus Általános Iskola és AMI dolgozóinak közleményéhez és szolidaritásához

- ez a bejegyzés jelent meg az intézmény egyik óvodapedagógusa Facebook-oldalán, amelynek végén olvasható a 18 aláíró neve is.

A csatlakozásuk nem pusztán azért érdekes, mert az óvodák nem tartoznak a tankerületekhez, hiszen egyházi fenntartású intézményként ettől függetlenül is más rendszerbe tartoznak, mint a közoktatás tanárai. A társ oktatási intézmény korábbi kiállásáról már beszámoltunk itt, a Frisshírek.hu hasábjain.

A tanárok országos méretű tiltakozási akciójához a jászalsószentgyörgyi oktatási intézmények azután csatlakoztak, hogy az egyik tanár, Farkas Dániel nyilvános Facebook-bejegyzésben cáfolta meg részletesen Pócs János, a térség kormánypárti képviselőjének tanárokat becsmérlő kiírását.

A teljes nyilatkozat itt olvasható:

Mi, a Szent György Katolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI Cifrapalota Tagóvodájának pedagógusai (magánszemélyként, nem az intézmény hivatalos állásfoglalását közzétéve) a következő közleményt tesszük:
Ezúton jelentjük be, hogy a sztrájkolókkal, tüntetőkkel szolidaritást vállalunk, ezzel a magasabb keresetért és a munkaterhelés csökkentése érdekében folytatott küzdelmüket támogatjuk.
Kiállunk azokért a pedagógusokért, akik vállalni merik véleményüket, azokért, akik ki mernek állni az oktatásügy állapota ellen, továbbá a megfélemlítettek és a véleményüket vállalni merő elbocsátott pedagógusokért.
Felhívjuk a társadalom figyelmét, ha nem lesz komolyabb változás, az oktatásrendszer össze fog omlani.
Olyan rendszerben szeretnénk tanítani, ahol a gyerekek és a pedagógusok nem túlterheltek és megéri dolgozni. Egy olyan rendszerben, ahol verseny van bejutni egy iskolába/óvodába pedagógusként dolgozni, nem pedig összetesszük a két kezünket, ha van egyáltalán jelentkező. (Hiszen ezzel is tulajdonképpen a diákoknak ártunk, egyre kevesebb lesz a jó pedagógus…)
Ha nem lett volna az óriási kormányzati pénzelvonás, az eredeti kormányzati ígéret életben maradt volna, és nem törlik el 2014-ben, akkor a stabil anyagi megbecsülés – ha megfelelő szakmai döntéshozatallal párosulna – elegendő lehetett volna arra, hogy a legelhivatottabbak és legtehetségesebbek jöjjenek és oktassák, neveljék a gyermekeinket, míg a jelenlegi bérszínvonal mellett nem jönnek a fiatalok, egyre többen elhagyják a pedagógushivatást.
Kiállunk az azonnali bérkövetelések mellett, (viszont a több éves „ha” feltételek ellen!), amit eltöröltek, hozzák vissza, ezáltal a pedagógusbérek a minimálbérrel arányban emelkedjenek, biztos, átlátható vetítési alapot szeretnénk, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő!
Olyan rendszert akarunk, ahol megbecsülést kapunk, és amelyben nem kerülhetünk a társadalom peremére!
Ezeknek az eléréséhez kérjük a társadalom támogatását.

Jászalsószentgyörgy, 2022. október 31.

A kiemelt kép forrása: Gál Katalin Facebook-oldala