Az idei év második negyedévében 45 százalékkal több energiát töltöttek a nyilvános elektromos állomásokon a villanyautósok a 2021-es adatokhoz képest – számolt be az InfoRádiónak Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Mint elmondta,

a töltőberendezések száma 25 százalékkal nőtt egy év alatt, már összesen 4100 helyen lehet elektromos autót tölteni itthon. A zöld rendszámmal rendelkező autók száma 67 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és már meghaladja az 53 ezret.

A szakember figyelmeztetett arra:

a nyilvános elektromos töltőállomások nagy része már fizetős, már csak pár helyen lehet ingyenesen tölteni a gépkocsikat.
Természetesen ahogy növekszik az elektromos gépkocsik száma, nő a felhasznált energia mennyisége is, lassan valószínűleg mindegyik felhasználásért fizetnünk kell

– jelentette ki.

Budapesten és Pest megyében található a legtöbb töltő, így elmondható, hogy a központi régióban használták fel a legtöbb energiát. Példaként említette viszont, hogy Tolna megyében megháromszorozódott az elektromos autóba töltött villamos energia mennyisége, és a töltőfejek építése is dinamikusan fejlődik az egész országban.

"Ez azt jelenti, hogy a központi régiónak, Budapestnek is várhatóan csökkenni fog a részaránya"

– tette hozzá a MEKH szóvivője.