Nagy-Britannia irányította és hangolta össze a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat gázvezetékeinek felrobbantását a Kreml mai állítása szerint.

Hírszerző szervezeteink birtokában vannak az adatok, melyek arra utalnak, hogy brit katonai szakemberek irányították, illetve hangolták össze a támadást a vezetékpárok ellen

– jelentette ki Dmitrij Peszkov újságírók előtt.

Bizonyíték van arra vonatozóan, hogy Nagy-Britannia részese volt a szabotázsakciónak, egy terrorista műveletnek létfontosságú energetikai infrastruktúra ellen. Nem orosz, nemzetközi létesítmény ellenében -állította a Kreml szóvivője.

Peszkov részletekbe nem bocsátkozott, de hangsúlyozta, a Nyugatnak gondosan kellene elemeznie a Moszkva birtokában lévő információkat az eset kapcsán.

Azt várjuk, hogy az európai országok elfogadhatatlan hallgatása ellenére ez meg fog történni. Moszkva további lépéseket fontolgat az ügyben – tette hozzá az elnöki szóvivő - írja a The Msocow Times.

Az Egyesült Királyság tagadja az orosz vádakat. Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője kijelentette,

„Londont nem lehet bevonni egy olyan figyelemelterelésről szóló játszmába, mely az oroszok szövegkönyve szerint íródna”.

James Cleverly külügyminiszter a londoni parlamentben hétfőn azt mondta, az Egyesült Királyság elleni orosz vádak egyre inkább elrugaszkodnak a valóságtól. A cél, hogy eltereljék az orosz emberek figyelmét a harctereken bekövetkező orosz katonai vereségekről – jelentette ki Cleverly a parlamenti képviselők előtt.

A Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat 1, illetve Északi Áramlat 2 gázvezetékpárokon szeptember végén következtek be egyidejű robbantások. A jelek összehangolt szabotázsakció elkövetésére utaltak, melyet az azóta lefolytatott svéd, illetve dán hivatalos vizsgálatok eredménye is megerősített. Arra vonatkozóan, hogy ki állhatott az akció mögött egyelőre csak találgatások vannak. A Nyugat kimondatlanul Oroszországot sejti a támadások mögött, míg Moszkva az angolszász hatalmakat vádolta meg ugyanezzel.

Kép: MTI