Az energiabiztonságról és a villamoshálózat fejlesztésének fontosságáról beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Nemes Csabával, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fenntartható fejlődési főosztályának vezetőjével Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában – számolt be róla az MTI.

A hvg.hu szemléje szerint Áder János felvetette: annak ellenére, hogy sok ház tetejére kerültek napkollektorok, és számos kisebb teljesítményű naperőművet helyeztek üzembe,

„mintha a hálózat fejlesztése lemaradt volna”.

Beszélgetőtársa, Nemes Csaba energiabiztonsági szempontok miatt amellett érvelt, hogy az állami és magánkézben lévő hálózatfejlesztések minél előbb elinduljanak. Ugyanakkor jelezte, hogy ezek kivitelezését korábban a pandémia, jelenleg az ukrajnai háború miatt akadozó ellátási láncok és a szakemberhiány is hátráltatja.

Amint azt a hvg.hu is megjegyezte cikkében,

az, hogy a hálózat fejlesztése „lemaradt”, enyhén szólva eufemizmus...

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október közepén jelentette be, hogy aki eddig nem kérelmezte a visszatáplálást, az a jövőben azt nem teheti meg, mindaddig, amíg a hálózatot nem fejlesztik erre alkalmassá. A politikus ezt azzal indokolta, hogy

PILLANATNYILAG SOKKAL TÖBB AZ IGÉNY, MINT AMENNYIT A HÁLÓZAT BE TUD FOGADNI.

Október 26-án jelent meg a „felfüggesztés” részleteiről szóló kormányrendelet. A Magyar Közlönyben napvilágot látott szabályozás szerint az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát villamosenergia-hálózatba, az azután igényt bejelentők csak saját használatra fordíthatják az áramot, amíg nem valósul meg a kormány által ígért hálózatfejlesztés.

Mint megírtuk, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség tiltakozott a hálózati visszatáplálás felfüggesztése miatt, amely a közösség szerint ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel. A Greenpeace is bírálta a módosítást, mondván: az gyakorlatilag felszámolja hazánkban a napenergiával kapcsolatos fejlesztéseket.

Mindezek mellett a kormány a lakossági napelempályázat újabb, novemberre tervezett körét is lefújta, a kormányzati közlés szerint ez akkor történhet meg, ha Magyarország hozzájut az uniós forrásokhoz.

Archív fotó: Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke előadást tart a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) Alapítvány Fiataloktól fiataloknak a fenntarthatóságról - A boldogság közgazdaságtana című konferencián a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán 2022. október 28-án.