Megerősítik a határ védő kerítést a szerb-magyar szakaszon, és noha Magyarország ezzel Európa biztonságát óvja, a kerítésépítés 600 milliárd forintos költségét nem téríti meg az Európai Unió

- jelentette ki keseregve Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Röszkén.

A politikus a határzárnál tartott sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy azért magasabb egyre a határt védő kerítés, hogy Európán belül ne legyen belső határellenőrzés. Ha itt nem lenne határvédelem, Európa számtalan országában belső határellenőrzést vezetnének be, ami nemcsak utazási kényelmetlenséget jelentene, de az európai gazdaság számára is visszalépést okozna.

Beszédében felsejlett az a kormányzati narratíva, amely a régi, Magyarország Európa védőbástyája mítoszra akar építeni, különösebb valóságalap nélkül. Mindenesetre az államtitkár szerint a magyar-szerb határon Európa és az európai emberek biztonságát védik, ennek ellenére az Európai Unió az ehhez kapcsolódó költségek 2 százalékát sem fizette ki Magyarország számára.

Rétvári beszédében olyan messzire ment, hogy Magyarországot az Unió nettó befizetőjének nevezte.

Mi ugyanis befizetési kötelezettségeinket teljesítjük - véli a politikus -, az EU ellenben különböző eljárások címszavával visszatartja a nekünk járó forrásokat. Sőt, valójában mi hitelezünk Európának a kerítés felépítésével! Válaszul megelégednénk azzal, hogy legalább a költségek felét állja Brüsszel - jegyezte meg nagyvonalúan.

Természetesen ismét szóba került a kvóta, amely kormányzati vesszőparipát még a szankciók elleni küzdelem sem tudott teljesen elhomályosítani. Az európai szolidaritás ugyanis Rétvári szerint nem jelentheti azt, hogy kvóta alapján osszák szét a kontinensre érkező bevándorlókat (bocsánat: migránsokat). A szolidaritás jelentse inkább azt, hogy költségarányosan osztoznak a tagállamok a határok védelmén.

Itt az idő, hogy az EU törlessze az adósságát!

Végül idő és szó jutott arra a konkrét okra is, amiért az államtitkár elzarándokolt a déli határra. Jelenleg ugyanis a magyar-szerb határszakasz megerősítése zajlik. Úgynevezett hattyúk elhelyezésével egészítik ki a kerítés első sorát, továbbá gyors telepítésű drótakadályt is elhelyeznek a vonalon.  Rétvári Bence elmondta azt is, hogy ezeken a munkálatokon rabokat dolgoztatok, hozzávetőlegesen 200 fogvatartott vesz részt a szakasz megerősítésén, amelyhez hamarosan további 60 rab csatlakozik.

A bevándorlókkal kapcsolatban - akiket természetesen továbbra is migránsoknak nevezett a kormánypolitikus - számadatokat sorolt. Folyamatosan emelkedik az érkezők száma.

A válságos koronavírus-járvány által tépázott évben csak 46 ezren lépték át illegális módon a déli magyar határt, tavaly már 122 ezeren, idén eddig már 229 ezret is kitesz azok létszáma, akiket elfogott és visszaküldött a magyar rendvédelem. Az államtitkár a kormányzati propagandához igazodva azt is megjegyezte, hogy állítólag az érkezők egyre erőszakosabbakká is válnak, amelyhez különösebb összehasonlítható tényadatot nem közölt.

Azt azonban elmondta, hogy az embercsempészek a szegedi csillag lakóinak ötödét alkotják, amely országosan is 10 százalék. A 2500 embercsempész rabként tartása plusz 3 milliárd forint többletköltséget jelent a magyar államnak.

Rétvári Bence után a kormányszóvivő is szót kapott. Szentkirályi Alexandra arról szónokolt, hogy a migráció veszélyei jelentősek, elhárításuk továbbra is a kormány első rendű feladatai közé tartozik. A kormányzati propaganda ismételt felmondásának részleteitől megkíméljük a továbbiakban a Frisshírek.hu olvasóit.

Szentkirályi Alexandra azzal fejezte be mondandóját, hogy a magyar kormány célja az, hogy Európa legbiztonságosabb országa legyen.

Kiemelt kép forrása: MTI / Rosta Tibor