Mindenki idegesebb volt a szokásosnál a múlt heti uniós csúcson Brüsszelben – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. Amint azt a Telex megírta, a józan ész azt mondja szerinte, hogy ne legyen háború. A háborúnak pedig úgy lehet véget vetni, hogy tűzszünetet kössenek a felek, és tárgyalóasztalhoz üljenek.

Arra számít a miniszterelnök, hogy ez a hang erősödni fog mindenhol Európában.

Brüsszel és a pénz viszonya kaotikus

– fogalmazott Orbán. A számokkal óvatosnak kell lenni, amit Brüsszelben mondanak.

A háborúval kapcsolatban három nagy tételt kell finanszírozni:

  1. katonai eszközök,
  2. az újjáépítés költségei,
  3. az Ukrajna működésének költsége.

A Telex arról számolt be, hogy Orbán szerint Ukrajna már a háború előtt működésképtelen volt. Havonta 5 milliárd eurót kellene biztosítani az ukrán államnak, hogy ne omoljon össze. Arról zajlanak egyeztetések, hogy ezt ki finanszírozza, milyen módon vegyen részt az Európai Unió.

Magyarországnak is döntenie kell majd, hogy akarunk-e pénzt adni Ukrajnának, és ha igen, mennyit, az unióval közösen, vagy külön.

A következő két-három hónapban tisztábban látunk majd Orbán szerint.

Ma kevesebb energia érkezik az Európai Unió területére, mint amennyit egy évben el szoktunk fogyasztani

– folytatta Orbán a Telex beszámolója szerint.

Két ötlet van a megoldásra:

  • fogyasszunk kevesebbet,
  • vagy hozzunk be máshonnan.

Utóbbinak azonban fizikai akadályai is vannak.

Jól látszik, hogy mindenki megpróbálja kihasználni Európa szorult helyzetét

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az amerikaiak akarnak nyerészkedni ezen a helyzeten.

Az egyetlen megoldás szerinte, ha minél több energiát, minél több gázt szállítanak be Európába. Lehet, hogy egész Európában kevesebb gáz van, mint amennyire szükség van, de ez nem érinti Magyarországot, mert Oroszországgal hosszú távú szerződést kötöttünk.

Az Északi Áramlat vezetékét terroristák tönkre tették Orbán szerint, de a déli vezeték működik, és azt biztosítjuk is.

Mi ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben, ha önállóan lépünk, mintha másokra várnánk – mondta Orbán a Telex cikke szerint.

Magyarország el tudja magát látni gázzal, a nyugatiak pedig nem

– szögezte le.

A magyar kormány ezért nem szeretne részt venni közös gázvásárlásban. Sikerült elérni Brüsszelben, hogy önkéntesen lehessen csatlakozni a közös gázvásárláshoz, ne legyen kötelező a tagállamok számára.

Ma azért magas az energia és a gáz ára Európában, mert az unió szankciókat vetett ki. Magyarország igyekszik kivonni magát a rossz döntések hatásai alól, de ha az uniós országokban romlik a helyzet, az nálunk is érződik, mert közös piac működik.

A zavaros helyzetben megjelentek a spekulánsok is Orbán szerint, akik nyerészkedni szeretnének a válságon.

Nem vagyunk az ellen, hogy bármely európai ország szerződést kössön másikkal, hogyan segítsék egymást az energiaellátásban. Csak ne legyen kötelező

– mondta a miniszterelnök a Telex beszámolója szerint.

A magyar kormány is megállapodott Szerbiával. Magyarország nem kér a kötelező segítségnyújtásból, mert „közös lónak túrós a háta”.

Annak a belátása hoz majd változást egész Európában, hogy a szankciók magasabb energiaárakhoz vezetnek. A magas infláció mögött a szankciók állnak Orbán szerint. Ha felmennek az energiárak, akkor nő az infláció is. 2023 végére azonban el kell érni, hogy az infláció egyszám értékű legyen.

Ezen dolgozik a kormány, amikor a családokat, cégeket segítik. Erről szólnak a hatósági árak is. Orbán arról is beszélt az interjúban, hogy

lesznek újabb termékek, aminek az árát maximalizálni fogják.

A Telex beszámolója szerint arról is beszélt, hogy a kormányülésen arról döntöttek, hogy kamatstopot rendelnek el novembertől fél évre, a plusz költségeket pedig a bankoknak kell majd fizetnie.

A miniszterelnök szerint minden fiókban vannak tervek, hogy a vállalatokat segítsék.

Archív fotó: MTI