Az elmúlt hetekben rendszeresen tárgyaltak a kormányzattal a város vezetői az energiaválsággal és a következményeivel kapcsolatban. Ennek eredménye lett, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere Vargha Tamás, Fejér megye országgyűlési képviselő segítségével, megállapodott a kormánnyal, így még december végéig nem kell bezárniuk a város uszodáját.

A polgármester szerint a kormány érti és érzi, hogy bizonyos sportlétesítmények, így különösen az uszoda nagyon nehezen pótolható, fontos és népszerű sportolási lehetőséget nyújt, ezért biztosítja Fehérvár számára annak a pénznek a nagy részét, ami a Csitáry uszoda főépületének novemberi és decemberi nyitva tartásához kell. Ez körülbelül 80 millió forintot jelent, ami a költségnövekedés mintegy 70-80 százalékát fedezi. A fennmaradó részt a város biztosítja - közölte Cser-Palkovics.

Ezért a korábbi közgyűlési döntést pénteken módosították és így október 31-én nem kell bezárniuk az uszoda főépületét, december 31-ig biztosan nyitva tudják tartani.

Az előző közgyűlésen az uszoda fedett sátras medencéjét tartották volna nyitva és a főépületet zárták volna be, de ez most megfordult és csak a sátor lesz zárva.

Hogy mi következik januártól, azt egyelőre nem tudom Önöknek megmondani, tárgyalunk majd természetesen arról is. Minden a távhő árán és az energiahelyzeten múlik. Ebben a nehéz helyzetben egyszerre egy lépést tudunk tenni, bízom azonban abban, hogy ez a lépés elnyeri minden uszodalátogató tetszését - írta a polgármester a közösségi oldalán.
A mostani döntés azért is különösen fontos előrelépés, mert így van lehetőség folytatni az óvodai és iskolai úszásoktatást, ami kiemelt társadalmi célja a városnak és komoly segítség az iskoláknak, óvodáknak egyaránt - vélte, majd azzal folytatta, hogy mindeközben a jövővel is foglalkoznak.

A Városgondnokság elkezdte az uszoda épületének energetikai felújítását tervezni és előkészíteni. "Ez egy hosszabb és komplex munka lesz, valószínűleg milliárdos értékű beruházás. Szeretnék előkészíteni a felújítást, hogy amint lesz fedezet rá, indulhassanak is a munkálatok" - magyarázta Cser-Palkovics András.

A bejelentést sokan örömmel fogadták, köztük Ty. Erika Tünde, aki autista gyermeket nevelő szülő, hozzászólásában azt írta,

gyermekének fontos a rehabilitációs úszás a mozgás és beszéde fejlődésében, és nem találtak más olyan sportolási lehetőséget, ami megfelelne neki és elfogadná.

Márton Roland Székesfehérvár Önkormányzatának ellenzéki képviselője is reagált a polgármester megosztására. Azt írta kommentjében, hogy

ilyen híreket örömmel olvas mindenki, majd megkérdezte, hogy mivel az energiaárak óriásit zuhantak, milyen további könnyítések képzelhetők el az elfogadott intézkedési tervükben".

Azt is szeretné tudni, hogy a kormány által kijelölt miniszteri biztossal történt tárgyalások az uszodán kívül milyen konkrét eredményekre vezettek még?

A szocialista önkormányzati képviselő szerint

a kormány a tőzsdei árak és a lakosságnak, önkormányzatoknak eladott árak közötti óriási haszonból adhatna visszatérítést az önkormányzatoknak ezeknek az intézkedéseknek a könnyítéséhez. Persze nyilván könnyebb lenne, ha ezeket a horror gázárakat a jelenleg zuhanó tőzsdei árak mellett nem fizettetné meg a kormány sem a háztartásokkal, sem az önkormányzatokkal.

Fotó: Csitáry G. Emil Uszoda és Strand, Székesfehérvár Fb oldala