2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Több időt és több lehetőséget szeretnének a bécsi nők

frisshirek.hu, 2022. október 27. - 19:30
Több időt és több lehetőséget szeretnének a bécsi nők
Több időt magukra és másokra, valamint a láthatatlan munka egyenlőbb elosztását szeretnék a bécsi nők – derült ki az osztrák főváros eddigi legnagyobb közvélemény-kutatásából, amelyet kizárólag nők körében végeztek. Ezen kívül fontos számukra az esélyegyenlőség a karrierépítésben, és hogy legyen hova fordulniuk azoknak, akiket családon belüli erőszak ér.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az osztrák fővárosban idén tavasszal, „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” címmel indult közvéleménykutatás, melynek keretében felmérték, mit gondolnak a bécsi nők oktatásról, fizetett és nem fizetett munkáról, hétköznapokról és szabadidőről valamint a speciális, nőknek szánt programokról. A kutatás célja az volt, hogy megértsék a bécsi nők élethelyzetét, így a jövőben az igényeikhez és kívánságaikhoz tudják igazítani a várost. 

A Frauenservice Wien megbízásából végzett közvélemény-kutatásban több mint 15 ezer nő vett részt és 77 ezer választ dolgoztak fel. A válaszadók között minden korosztály képviseltette magát és a legkülönbözőbb iskolai végzettségű valamint migrációs hátterű nők is részt vettek a felmérésben. 

Kiderült, hogy

a bécsi nők alapvetően elégedettek a helyzetükkel, ha a lakhatásról, egészségi állapotról, közösségi közlekedésről vagy az iskolai végzettségükről van szó.

A nők többsége – 54 százalékuk – viszont elégedetlenségének adott hangot, ha a rendelkezésére álló időről kérdezték – legyen szó szociális kapcsolatokról, szabadidőről vagy énidőről. Erre csupán a válaszadók 18 százaléka mondta azt, hogy rendkívül elégedett. 

A láthatatlan munkára vonatkozó kérdésnél 56 százalék válaszolta, hogy a gyerekek gondozása, ellátása javarészt az ő feladata, csupán 35 százalék mondta, hogy párjával nagyjából azonos arányban osztoznak a feladaton. Mindössze 6 százaléka válaszolta, hogy a gyerekgondozás javarészt a partnerére hárul. A bérolló összezárása, a lányok támogatása a szakmaválasztásban és az időskori szegénység elleni intézkedések voltak még azok a területek, amelyek a legtöbb bécsi nőt foglalkoztatják. 

A megkérdezettek 68 százaléka elégedett a lakókörnyezetében rendelkezésre álló közterületekkel, viszont sokak számára fontos, hogy elegendő védett ház legyen hozzáférhető a családon belüli erőszak miatt segítségre szoruló nők számára. 

Ezen kívül több lehetőséget és nagyobb esélyegyenlőséget kívánnak a bécsi nők a szakmai karrierépítés és a továbbképzési lehetőségek terén. Előbbivel 59 százalékuk, utóbbival 49 százalékuk elégedetlen. A felmérésből az is kiderült, hogy a bécsi nők nagyon szolidárisak a más élethelyzetben lévőkkel, és nemcsak magukra gondolnak. A kutatásban megemlítettek például olyan problémákat is, amelyek őket nem érintik ugyan, de másoknak meghatározza az életét. Ilyen például az időskori szegénység vagy az egyedülálló nők helyzete. 

„Miután megszületett a bécsi nők körében végzett közvéleménykutatás eredménye, indulhatnak azok az intézkedések, amelyekkel Bécs Városa az elkövetkező hónapokban és években olyanná formálja át az osztrák fővárost, amilyennek az itt élő nők szeretnék”

– mondta Kathrin Gaál alpolgármester- írta Bécs Város Külképviseleti Irodája.Képaláírás és fotó:

Énidő az avarban © Eurocomm-PR