2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 13o - 17o
Az ország 19 megyéjében

SZOMSZÉDSÁGOK - Határon túli magyar lapszemle

D. Tusnádi, 2022. október 27. - 19:15
SZOMSZÉDSÁGOK - Határon túli magyar lapszemle
Lapunk feltett szándéka, hogy mindenről tájékoztassuk a nagyérdeműt, így a határainkon átívelő híreket és eseményeket is rendszeresen tálaljuk, esetenként azonnali beszámolóként, ha az információ úgy kívánja. A lapszemle célja az is, hogy Önöket is bevonjuk a folyamatba és ha értesülése van olyan eseményről, amelyre széles körben tarthatnak érdeklődést, ne habozzon megírni nekünk. E-mail cím a cikkben.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Románia

Nem nyugszanak a kedélyek a Hargita megyei Uz Völgyében

Mint ismert, tulajdonképpen a völgy, egy 50 kilométeres szoros Erdély és Moldva között, ahol mindkét világégés során, fontos, stratégiai harcokat vívtak a magyarok, osztrákok, németek és a székelyek együtt, az oroszokkal, később a szovjetekkel megtámogatott román csapatok ellen. A helyi önrendelkezés, a csíkszentmártoni önkormányzat 1916-ban itt temetőt létesített a harcban elesett katonáknak, és évtizedek óta gondozzák is azt. Román térfélen a temető fennállásától számítva 2019-ig a lőtéri vak kutyát sem érdekelte az emlékhely holléte, mivolta, ám a szomszédos moldvai Dormánfalvi faluvezető kitalálta, hogy román katonáknak is kellene a temetőben keresztet állítani. Constantin Toma polgármester nagy buzgóságában nem számolt azzal a ténnyel, hogy oda román holttestet soha nem hantoltak, így tények által nem befolyásolt éles látással faluja apraja nagyját felhergelve 2019 májusában felcügöltek fa és betonkeresztekkel a jóravaló, trikolorba öltöztetett románok és világraszóló etnikai konfliktus lett belőle. Na meg egy hevenyészett helyszíni bunyó, síremlék rombolás is. 2022. október 26-án is “tiszteletüket” tették a román nacionalisták és a Dormánfalviak, 150 fakeresztet és román jelképeket, zászlókat víve, tudatosították a hegyen túl élő székelyekben, hogy kié a föld, ahol élnek. A csíkszeredai székelyhon fotóriportere képes albumot készített az eseményről, amelyet IDE kattintva tekinthetnek meg. 

Közzétették a román kormány rezsijét

Az egyik legolvasottabb román portál - a digi24 - visszamenőleg két évre kért adatigénylést a rezsiszámlákról a kormányhivataltól, azért - elmondásuk szerint - hogy összehasonlítsák a két évvel ezelőtti adatokat a kormánypártok által beígért mostani rezsicsökkentés fényében. A válaszból kiderül, hogy már az idei januári számla is háromszorosan volt drágább az előző évhez képest, így az épületüzemeltető lecserélte az áramszolgáltatót. Tehát a januári számla 2,5 millió forintnak megfelelő összegű román lej volt. 

1 millió lej, átszámolva 83 millió forint a Nép Házának vagyis a parlamentnek helyet adó épületnek, csak a villanyszámlája.

Romániában nem a Victoria-palota a legtöbb energiát használó közigazgatási rendeltetésű épület, hanem a parlament székhelyeként szolgáló egykori Nép Háza. A Ceaușescu-házaspár kívánságára felhúzott megalomán monstrum januári villanyszámlája hozzávetőleg a négyszerese annak az összegnek, amennyibe a Victoria-palotában elhasznált elektromos energia került. A Digi24.ro azért volt kíváncsi a kormány villanyszámláira, mivel Nicolae Ciucă miniszterelnök a közelmúltban takarékosságra buzdította a kabinet tagjait és a lakosságot. A kormányfő nemrég elárulta a sajtónak, hogy felére csökkentette a Victoria-palotában lévő irodájában a villanykörték számát - írja a digi24 cikke nyomán bukaresti magyar nyelvű portál a maszol

Ukrajna

A munkácsi vár ormáról sebtében eltávolított turulmadár helyére az ukrán címer került fel

Az ukrán nemzeti címerként szolgáló háromágú szigonyt, az úgynevezett „trizubot” a turulmadár helyére helyezték kedden Munkácson. Az eseményt a város polgármestere celebrálta, aki beszédében megköszönte a környező-, és egyéb európai országoknak, hogy az ukrán menekülteket befogadták, ám a felsorolásból Magyarországot kihagyta. Andrij Baloga polgármester avató beszédében azt is kihangsúlyozta, hogy:

Kárpátalján tiszteletben tartják az itt élő nemzeti kisebbségek múltját és kultúráját, de ez a fajta tolerancia nem jelenti azt, hogy számukra mindent szabad.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az átadásig az újságírók és a látogatók elől hetekre lezárták a vár azon területét, ahol a szobor magasodott. A lap állítja, hogy a szakszerűtlen eltávolítás következtében az alkotás súlyosan megsérült. 

Az eltávolítás körülményeiről a frisshirek is beszámolt, IDE kattintva olvashatják korábbi lapszemlénket. 

Áramkimaradások GYAK Kárpátalján

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) vezetője közzétett egy bejegyzést, melyben összegyűjtötte az áramkimaradásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat - közölte ukránul Babják Zoltán, Beregszász polgármestere közösségi oldalán.

A Kárpátinfó.net ukrajnai magyar lap közzétette magyar nyelven is azokat a fontos tudnivalókat, amelyeket árramkimaradás esetén alkalmazni kell. Ilyenek például: 
Miért korlátozzák az áramellátást? Hol tudhatom meg a településemre vagy az utcámra vonatkozó leállási tervet? Mi történik az idő alatt, míg szünetel nálam az áramszolgáltatás? Emiatt átmeneti korlátozásokat vezetnek be a villamosenergia-ellátásban. Milyen hatása van az önkéntes árammegtakarításnak, amelyet az energetikai szakértők szorgalmaznak?

A lap Viktor Mikita-ra hivatkozva megjegyzi:

A terrorista ország által végrehajtott rakétacsapások célja Ukrajna egységes energiarendszerének kiegyensúlyozatlansága és megsemmisítése. Korlátozások csak akkor lépnek életbe, ha a diszpécserek úgy látják, hogy az aktuális fogyasztás szintjének megfelelő árammennyiség nem szállítható egy adott régióba.

Szlovákia 

Önkormányzati választásokat tartanak a szomszédainknál október 29-én szombaton

Megyei elnökökre, polgármesterekre, önkormányzati képviselőkre szavazhatnak az arra jogosultak szombaton az összevont választásokon. 4,4 millió szavazópolgár van, közülük 140 ezer első választó - közli a parameter a szlovák statisztikai hivatal adatait. A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy éjféltől életbe lépett a kampánycsend, ami egészen a választások végéig tart. Ez idő alatt szlovákiában tilos bárminemű kampányt folytatni, illetve felmérési eredményeket közzétenni.

A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 8-ig lesznek nyitva. Szavazni csak az állandó lakhelyen lehet, választói igazolványt nem lehet kérni. A választópolgár szín alapján tehet különbséget az önkormányzati és a megyei szavazólapok között. A szavazólapokat a megfelelő színű borítékba és szavazóurnába kell helyezi. Az önkormányzati választást fehér, a megyeit (VÚC) kék színnel jelölik - tájékoztat a lap.

Szerbia  

Jövőre már vasúton is mehetünk Magyarországról Szabadkára

A tervezett Budapest - Belgrád vasúti rendszer részeként, elkezdik a Horgos - Szabadkai útvonalon a pálya korszerűsítést. Kern Imre, szabadka alpolgármestere a helyi Pannon RTV Közügyek műsorában a várost érintő átszervezésről tájékoztatta szabadka lakosságát Kiemelte, hogy a város központjának a közlekedése is átalakul, mivel az építkezés miatt le kell majd zárni a Lidl és a Patria szálloda közötti útszakaszt. Novembertől a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat
Ezt Albin Kurti koszovói miniszterelnök jelentette ki szerdán. A koszovói miniszterelnök eredetileg augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban előbb szeptember elsejére, majd november elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését. Az intézkedésről szóló hír július végén felháborodást keltett a Koszovó északi részén élő szerbek körében, akik úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében. A halasztás hírére később eltávolították őket, de a helyzet továbbra is feszült maradt.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet - olvasható a szerbiai Magyar Szó cikkében

Ha Önöknek is van értesülése olyan eseményről, amelyre széles körben tarthatnak érdeklődést, ne habozzon megírni nekünk a ugyelet@frisshirek.hu e-mail címre.